Cu cat ar trebui platita o mama pentru munca prestata in casa?

Data publicarii: 12-05-2009 | HR/Cariere

Desi muncile directe sau indirecte efectuate de o femeie in perioada cresterii copiilor au mai mult o valoare spirituala, redactorii de la Salary.com si-au propus sa cuantifice intr-un mod mai palpabil cat valoreaza totalitatea activitatilor prestate de regula de o mama.

Pentru aceasta au luat in calcul cele mai uzuale 10 activitati corelate cu cresterea copiilor, iar concluzia la care au ajuns a fost ca o mama casnica ar trebui sa castige in jur de 122.732 dolari pe an, in timp ce o mama care are un serviciu obisnuit, de 40 de ore pe saptamana, 76.184 dolari.

De mentionat ca cifrele sunt valabile pentru Statele Unite ale Americii, tara in care salariul mediu este de aproximativ 45.000 dolari pe an, iar cel minim de aproximativ 20.000 dolari.

Printre activitatile cotidiene luate in calcul au fost gatitul, spalatul rufelor, educarea, intretinerea casei etc. Pasul urmator a fost echivalarea acestor activitati cu job-urile platite. Ca exemplu, gatitul a fost echivalat cu salariul primit de un bucatar, educarea copiilor, cu cel platit unui profesor, ducerea copiilor la scoala, cu salariul unui sofer, etc.

Realizatorii studiului au folosit un esantion de 12.500 mame, atat casnice, cat si angajate. In ce priveste orele de munca, ei au constatat ca mamele din prima categorie presteaza 56 de ore suplimentare pe saptamana, in timp ce femeile care au si un serviciu, 17 ore.

George Trifu