Cea mai rapida camera foto din lume: 6 milioane imagini pe secunda

Data publicarii: 12-05-2009 | IT&C

Cercetatorii de la University of California au reusit sa construiasca o camera foto de sase ori mai rapida decat aparatele existente in momentul de fata pe piata, avand capacitatea de a surprinde aproape 6 milioane de imagini intr-o singura secunda.

Tehnologia se bazeaza pe transformarea imaginilor 2D intr-un flux continuu de lumina cu ajutorul unui dispozitiv laser. Imaginile reflectate sunt canalizate printr-un cablu din fibra optica, iar un detector foto reconstituie informatia trimisa astfel pentru a produce imaginea finala.

Tehnologia, denumita STEAM (Serial Time-Encoded Amplified imaging), este atat de evoluata incat poate capta activitatea neuronilor din creier.

"Principala aplicatie a camerei ar putea fi in domenii in care evenimentele sunt foarte rare, dar cand au loc se petrec extrem de rapid. In alte cuvinte, este utila pentru surprinderea evenimentelor atipice dar care pot aduce informatii importante", spune Bahram Jalali, coordonatorul proiectului.

Principalul domeniu in care ar putea fi exploatata inventia ar putea fi medicina pentru depistarea celulelor canceroase prezente in sange sau in identificarea unor probleme cerebrale.

George Trifu