Transferurile interbancare refuza sa se ieftineasca

Data publicarii: 12-05-2009 | Finante-Banci

Nu toate bancile au ieftinit platile interbancare, desi costurile suportate au scazut semnificativ in ultimii ani. In plus, bancile taxeaza mai aspru clientii atunci cand efectueaza viramente de valori mai mari, cu toate ca efectuarea tranzactiei nu genereaza cheltuieli suplimentare.

In 2005, sistemul electronic de plati operat de Transfond a devenit functional, ceea ce urma sa aduca importante castiguri de eficienta in decontarea platilor bancare, atat la nivel de costuri, cat si de rapiditate.

Asa cum s-a observat in ultimii ani, ambele aspecte au cunoscut imbunatatiri. Dar in timp ce bancile au beneficiat din plin de noile avantaje, clientii sunt mai putin norocosi.  

Cum se deruleaza o plata interbancara?  

Pentru a intelege mai bine, e bine de stiut ce rol are sistemul electronic de plati. Acesta intervine atunci cand un client face o plata intr-un cont deschis la o alta banca, ceea ce se numeste virament interbancar. Sistemul electronic colecteaza informatii despre toate aceste plati si stabileste ce sume datoreaza bancile intre ele, ca urmare a acestor viramente. Datoriile dintre banci sunt stinse apoi prin compensare (se transfera doar diferenta dintre datoriile reciproce ale bancilor), ocazie cu care banca beneficiarului intra in posesia banilor. Tot ce mai trebuie facut pentru ca plata sa se finalizeze este ca banca respectiva sa puna banii in contul clientului.

Costurile scad, tarifele cresc  

Inainte de introducerea sistemului electronic, Transfond incasa pentru aceasta operatiune 2,2 lei, jumatate din suma fiind platita de banca platitorului, iar cealalta jumatate de banca beneficiarului. Bancile transferau integral apoi aceste costuri clientilor, prin comisioanele percepute. Transfond si-a redus in timp semnificativ costurile si percepe astazi doar un comision de 0,58 lei de la banca platitorului. Cu toate acestea, nu toate bancile au transmis si clientilor economia de costuri.

De exemplu, in 2004 (inainte de introducerea sistemului electronic), un ordin de plata interbancar de 250 lei il costa pe platitor 4,1 lei la BCR si BRD, 3,6 lei la Raiffeisen Bank si 4,6 lei la Volksbank, pentru a lua in calcul cele mai importante banci. Acum aceeasi operatiune costa 3 lei la BCR si BRD. In schimb, comisionul a urcat la 4 lei la Raiffeisen si la 6 lei la Volksbank.

Integral in Curierul National