Schwarzenegger: deficitul bugetar al Californiei ar putea atinge 21 miliarde dolari

Data publicarii: 13-05-2009 | International

Deficitul bugetar al Californiei a crescut atat de mult incat guvernatorul statului, Arnold Schwarzenegger, ar putea fi nevoit sa elibereze 40.000 de detinuti sau sa concedieze 51.000 de profesori, daca nu vor fi acceptate trei masuri de echilibrare a bugetului, scrie Bloomberg.

Deficitul bugetar al statului ar putea creste la 15 miliarde dolari pana in iunie 2010, a declarat luni Schwarzenegger. Jumatate din deficit este estimat pentru actualul an fiscal, care se va incheia peste sapte saptamani.

Daca electoratul refuza planurile de vanzare de obligatiuni, garantate din profiturile loteriei si colectarea taxelor pe tutun, si de la cei cu venituri ridicate, care intra deja in programe speciale, atunci deficitul ar putea creste cu inca 6 miliarde dolari.

In urma cu trei luni, autoritatile de reglementare au aprobat masuri de reducere a cheltuielilor si cresteri ale taxelor pentru temperarea unui deficit record de 42 miliarde dolari. De atunci, veniturile din taxe au scazut in continuare, o data cu incetinirea cresterii economice.

"Incetinirea puternica a cresterii economice din California, ca si in restul Statelor Unite, s-a inrautatit substantial. Aceste schimbari ale climatului economic si ale veniturilor au dus la instaurarea unei noi probleme bugetare", a mai spus guvernatorul.

Schwarzenegger a declarat luni ca, in cazul in care masurile pentru relansarea economiei dau gres, o alternativa ar fi eliberarea a 40.000 de detinuti care au fost incarcerati pentru alte infractiuni decat violenta sau agresiuni sexuale, concedierea a 51.000 de profesori sau 90.000 de oameni de serviciu, bucatari si soferi de autobuz, inchiderea scolilor publice pentru 18 zile sau cresterea numarului elevilor dintr-o clasa cu 17%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: