Echipamentele soldatilor carate de caini-roboti

Data publicarii: 13-05-2009 | Diverse

Privit de la distanta, robotul in care Pentagonul american si Ministerul Apararii britanic au bagat pana acum 20 milioane de dolari, seamana cu un caine de talie mare a carui unica utilitate este transportarea echipamentului militar din ce in ce mai greu al soldatilor.

Denumit BigDog, robotul poate cara echipamente cu o greutate totala de 100 kg, viteza de deplasare fiind de 6 km/h. Cativa senzori de miscare impreuna cu o camera video sunt conectate la un computer sofisticat, astfel incat masinaria sa poata traversa fara dificultate, dupa cum demonstreaza filmul de mai jos, orice tip de teren. Miscarea robotului este foarte asemanatoare cu cea a unui patruped.

Expertii in roboti spun ca BigDog semnifica un urias progres, insa isi exprima ingrijorarea cu privire la extinderea folosirii unor astfel de dispozitive pe terenul de lupta. Oficialii militari justifica investitia prin necesitatea maririi libertatii de miscare a soldatilor, nevoiti sa care cu propriile forte echipamente tot mai grele: arme, munitii, armuri, dispozitive de transmisie, de localizare sau de orientare pe timp de noapte, etc.

Picioarele hidraulice ale robotului sunt puse in miscare printr-un motor pe benzina, insa o parte din energie este in urma impactului piciorului cu pamantul. Masinaria poate fi programata sa care echipamentul dintr-un loc in altul, fara alte intervenii umane.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: