Unde mergem in vacanta de vara - sugestii si preturi

Data publicarii: 15-05-2009 | Turism

Grecia, Turcia, Bulgaria, Croatia si Spania raman si anul acesta in topul preferintelor pentru petrecerea vacantei de vara in strainatate, in timp ce litoralul romanesc reprezinta alegerea majoritatii celor care nu pleaca din tara, spun reprezentantii agentiilor de turism. Distanta relativ mica fata de Romania (in cazul primelor patru) si preturile bune, daca se tine cont de reducerile facute prin programul de rezervari timpurii, i-au facut pe romani sa se indrepte catre aceleasi destinatii ca anul trecut. Ordinea in clasament difera de la o agentie la alta, pentru ca fiecare are o strategie proprie de preturi, insa tarile raman aceleasi."Intr-un clasament al vacantelor in functie de vanzari, Grecia, cu Halkidiki si Riviera Olimpului, este pe primul loc, urmata de Croatia si Bulgaria", a declarat Marius Usturoiu, directorul agentiei Mareea.

Perioada concediilor nu a inceput inca si sunt destule persoane care doar si-au facut rezervarile, achitand o parte din suma. Chiar si asa, Grecia ramane tot pe prima pozitie, iar celelalte locuri sunt disputate intre Turcia, Bulgaria si Croatia, adauga Usturoiu. Preturile din clasament variaza intre 200 si 500 de euro/persoana. Situatia difera la Eximtur, unde Turcia este castigatoarea in clasamentul vanzarilor, cu un procentaj de 25%, dupa cum ne-au declarat reprezentantii agentiei. Urmeaza Grecia (14%), Spania (9,5%) si Bulgaria (4%). In acest caz, cel mai ieftin este pachetul turistic pentru Bulgaria (in jur de 136 de euro), iar cel mai scump este cel pentru Turcia (437 de euro). Proportiile sunt neschimbate fata de anul trecut in privinta destinatiilor preferate, adauga acestia. La J'info Tours, topul este dominat de Spania (cu Barcelona, Mallorca si Tenerife), urmat de Grecia (cu Creta si Rhodos) si Turcia (Antalya), cu preturi de 407-662 euro, in cazul ofertelor de patru stele.

Oferte "de criza" in Grecia: 99 de euro/doua persoane

De ani de zile, romanii aleg Grecia datorita preturilor accesibile, mai ales in cazul ofertelor in care deplasarea se face cu autocarul. Iar anul acesta, preturile au fost chiar mai mici cu 10-20% decat in 2008, prin reducerile asigurate de rezervarile timpurii, pentru toate destinatiile. "In general, pachetele de early booking (n.r. - rezervare timpurie) se imbina cu cele de last minute (n.r. - ultimul minut) la sfarsitul lunii mai si inceputul lunii iunie", ne-a declarat Ciprian Enea, consultant besttourism.ro. In plus, anul acesta, patronii agentiilor au pregatit si oferte "de criza", cum este, spre exemplu, pachetul de sapte nopti pentru Paralia Katerini, cu autocarul. Se platesc 99 euro si merg de fapt doua persoane. Si Santorini intra la categoria de oferte speciale, costul unul pachet turistic fiind de 229 de euro/persoana pentru sapte nopti de cazare la un hotel de trei stele, cu mic dejun plus biletul de avion.

Integral in Gandul