Ce cauta Impact pe Bursa?

Data publicarii: 18-05-2009 | Bursa

"Piata de capital romaneasca este in mare parte "un implant", a fost un proiect-pilot si in mare parte ramane un proiect-pilot", a declarat presedintele Impact Developer & Contractor (IMP), Dan Ioan Popp, intr-o conferinta de presa, potrivit Mediafax.

El a afirmat ca bursa locala este o "micropiata" si ca nu se asteapta sa dea semnalele de revenire a economiei. Evolutia bursei a anuntat criza si ar trebui, teoretic, sa dea si semnalele de revenire a economiei, doar ca, in cazul Romaniei, piata de capital are o dimensiune redusa si nu este reprezentativa, apreciaza Dan Ioan Popp.

"Bursa nu este comert, este un joc. Cineva crede ca poate castiga pe rosu, cineva crede ca va castiga pe verde", a spus presedintele Impact, sustinand ca dupa parerea sa, la BVB, sunt doar 1.500 de jucatori activi.

Societatea de dezvoltare imobiliara este listata la cota BVB inca din anul 2006, perioada in care a derulat 22 de operatiuni de majorare a capitalului social (MCS), atat prin distribuire de actiuni gratuite in contul profiturilor obtinute, cat si prin aport in numerar din partea actionarilor. In anul 2003 Impact Contractor & Developer a lansat si prima sa emisiune de obligatiuni, in acelasi an incepand tranzactionarea drepturilor de preemtiune pentru titlurile IMP. Practic, prin aceste MCS-uri, compania a beneficiat de finantarea actionarilor minoritari care au fost de acord cu reinvestirea profiturilor. Ultimele operatiuni de majorare a capitalului social derulate de Impact s-au realizat la preturi exorbitante, investitorii care au ales sa participe la respectivele actiuni consemnand ulterior, in  portofolii, pierderi uriase.

Dan Ioan Popp detine 28% din actiunile Impact si este actionarul principal al companiei. Cel mai recent transfer cu titlurile dezvoltatorului imobiliar s-a incheiat vineri, la un pret de 0,335 lei/ unitate, in urcare cu 8,77%. La aceasta cotatie, capitalizarea IMP este de 67 de milioane de lei. Fata de minimele din februarie a.c., actiunile Impact au realizat un avans de peste 300%, insa chiar si la acest nivel, titlurile respective sunt evaluate de piata la doar o treime din valoarea nominala de un leu pe actiune. Cifra de afaceri a companiei a scazut in primul trimestru cu 8,5%, de la 17,73 milioane lei in perioada ianuarie-martie 2008 la 16,34 milioane de lei. Profitul net s-a diminuat de la 5,13 milioane de lei la 1,28 milioane de lei, in conditiile in care veniturile au scazut de la 50,44 mil. lei la 32,79 mil. lei, iar cheltuielile s-au comprimat de la 44,21 mil. lei la 29,9 milioane de lei. Dezvoltatorul imobiliar estimeaza scaderea veniturilor cu 47% in acest an, de la 254,4 mil. lei la 134,6 milioane lei, si reducerea cu 60% a profitului brut, la 4,1 milioane lei, de la 10,28 milioane lei in 2008. Afacerile sunt estimate sa atinga un nivel de 102,7 mil. lei, in scadere cu 32% fata de 2008, cand au totalizat 151,6 mil.

Ansamblul rezidential Quartz ar putea fi vandut la pachet unui investitor

Impact Developer & Contractor negociaza cu un investitor prezent pe piata romaneasca vanzarea ansamblului rezidential Quartz, din Bucuresti, care va avea la finalizare, programata pentru sfarsitul anului, o valoare de piata de sapte milioane de euro. "Daca avem un raspuns favorabil din partea unui investitor specializat, o sa vindem proiectul la pachet", a afirmat Dan Ioan Popp. Programat initial sa aiba 98 de apartamente, proiectul a intrat intr-o faza de ajustare, astfel ca numarul unitatilor va fi redus. Popp a precizat ca proiectul, care va cuprinde sapte blocuri, va fi finalizat pana la sfarsitul anului, dar ar putea fi vandut si intr-o faza intermediara.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: