Cum ia spaga un angajat de la Domeniile Statului

Data publicarii: 19-05-2009 | Diverse

Daniel Dumitru Leonte este un functionar din noua generatie. Lucreaza la Agentia Domeniilor Statului - institutia care se ocupa cu terenurile administrate de statul roman. E functionarul perfect: tip sters, imbracat regulamentar, dar fara sa atraga atentia. Nu a iesit niciodata in evidenta, nici macar cu declaratia sa de avere.

Actul e "alb": nu are nici casa, nici masina. La Domeniile Statului, Leonte lucreaza ca jurist in Serviciul de Control si primeste o leafa de 1.687 de lei pe luna. Merge in delegatii, in control la agentiile judetene si are, asa cum spune seful sau - Nicu Gheorghe - rezultate bune.

Documente la kil si vin la bax

Ultima delegatie a lui Leonte a fost una cumsecade. A fost in control la ADS Iasi. Vineri seara s-a intors cu trei saci si doua cutii. In sacii albastri, de plastic, erau carate documente. Cel putin asa zic sefii ADS. In cutii - vin alb de Cotnari, sase "rachete" per bax.

Documentele fusesera retinute de la Biroul de Renta Viagera Iasi, sticlele - de la Combinatul de Vinificatie din judet. Captura a ajuns, odata cu Leonte, vineri seara, in Gara de Nord, din Bucuresti. Actele biroului de stat au fost puse in portbagajul unui Matiz, iar vinul pe bancheta din spatele masinii.

Oficialii Agentiei Domeniilor Statului stiau de actele retinute de angajatul Serviciului de Control al institutiei.  Cutiile cu vin insa au fost o surpriza. Leonte nu prea avea ce sa caute pe la Cotnari - de unde a luat, personal, alcoolul - si nici nu a vrut sa spuna cum de au aparut baxurile in incarcatura sa.

Delegatie cu surprize

Saptamana trecuta, Nicu Gheorghe, seful Corpului de Control si juristul Daniel Dumitru Leonte au fost desemnati sa mearga in control la Agentia Domeniilor Statului (ADS) Iasi. Seful s-a intors la Bucuresti cu o zi inainte, subordonatul Leonte fiind cel care a ramas sa "continue verificarile local".

Leonte insa  a "imprumutat" masina de serviciu a ADS Iasi si a fugit pana la Combinatul de vinificatie Cotnari - la 90 de kilometri de Iasi - societate cu care Domeniile Statului are incheiat un contract de concesiune. "N-a intocmit niciun ordin de deplasare, nimic. A luat-o de parca ar fi fost a lui", povesteste un angajat al ADS.

O chitanta pierduta

La intoarcerea de la combinatul de vinificatie, Leonte era insarsanat ca un activist al Partidului Comunist.

"Avea in portbagaj doua cutii cu sticle de vin, plus alte sticle, pe care le pusese in niste sacose albastre. Le-am vazut cu ochii mei", mai spunea martorul. 

Leonte a fost condus la Gara Iasi de un angajat al agentiei locale, in aceeasi masina cu care fusese la Cotnari. "Delegatia cu sticle de vin" a creat panica la Agentia Domeniilor Statului. Cat timp seful de la Control se chinuia sa gaseasca justificari pentru omul sau,  juristul Leonte ne-a raspuns, cu bunavointa, la toate intrebarile. De fiecare data cu "nu stiu" sau cu "nu".

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: