Trai la romani: 9 lei pe zi

Data publicarii: 20-05-2009 | Economie

Din ce in ce mai multi copii vor fi abandonati la usile centrelor de plasament deoarece parintii lor vor fi nevoiti sa se multumeasca cu cel mult 3 dolari pe zi, adica 9 lei, care la piata s-ar traduce printr-un kilogram de cartofi, trei-patru rosii, o franzela si o felie de branza. De altfel, aceasta este suma din care 1,6 milioane de romani ar putea trai in 2009. Aproximarea a fost facuta intr-un studiu realizat de Banca Mondiala si UNICEF, dat publicitatii ieri. Potrivit studiului, singurii pe care criza nu-i aduce in sapa de lemn ar fi pensionarii, in randul carora rata saraciei ar putea scadea cu 0,7% fata de anul trecut.

Sistemul nu face fata

Astfel, specialistii Bancii Mondiale si cei ai UNICEF prevad ca cei mai afectati de saracie in 2009 vor fi copiii cu varste intre 0 si 14 ani, numarul micutilor care se vor confrunta cu o astfel de situatie fiind estimat la 351.000. "Avem deja din ce in ce mai multe cazuri de parinti care isi abandoneaza toti copiii la centrele de plasament , din cauza ca nu mai au bani sa-i intretina.

Cele mai frecvente sunt in familiile cu multi copii si cu un nivel de educatie scazut", a declarat, ieri, Ileana Savu, secretar de stat la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului. Tinerii intre 15 si 24 de ani sunt si ei vulnerabili in fata saraciei, iar impreuna cu minorii de pana in 14 ani vor reprezenta 43% din populatia saraca a tarii in 2009. Deocamdata insa, "e putin probabil ca actualul sistem de beneficii pentru copil si familie sa faca fata situatiei", a avertizat Savu.

Cei mai multi oameni care traiesc la limita saraciei absolute vor fi in judetele din Moldova, unde sunt locuiesc 17,3% dintre persoanele sarace. La polul opus se afla Capitala, cu doar 1,9% dintre romanii vaduviti de criza. Datele culese din studiul Bancii Mon diale arata ca numarul romanilor care traiesc in conditii de saracie extrema ar putea creste, anul acesta, la 1,59 de milioane (de la 1,22 milioane in 2008).

Cercetarea mai arata si ca rata saraciei va creste mai rapid la oras decat la sat, situatie fara precedent.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: