Romania, printre cele mai vulnerabile tari in fata crizei globale

Data publicarii: 21-05-2009 | Economie

Dupa ce IMD, un institut elevetian de afaceri, a clasat Romania in coada topului celor mai competitive tari din punct de vedere economic, acelasi institut ne plaseaza in randul tarilor cu cea mai crescuta vulnerabilitate in fata crizei financiare globale.

Mai precis, din cele 57 tari studiate in cadrul cercatarii Stress Test on Competitiveness, Romania ocupa locul 54, cu doar 4,17 puncte din 100 posibile, un risc mai mare avand doar Ucraina, Argentina si Venezuela.

Stress Test on Competitiveness este o cercetare auxiliara studiului World Competitiveness Yearbook 2009, in care Romania figureaza pe locul 44, in urcare cu 5 pozitii fata de anul trecut, dar inca mult sub alte tari din Uniunea Europeana.

Studiul de stres analizeaza ce tari sunt mai bine echipate sa faca fata crizei financiare si sa-si imbunatateasca competitivitatea pe piata internatinoala in contextul recesiunii globale. Pentru aceasta au fost folosite 20 de criterii impartite in patru categorii: factori economici cheie in 2009; stabilitatea guvernamentala, afacerile; societatea in confruntarea cu viitorul.

Tarile considerate foarte putin vulnerabile sunt Danemarca, Singapore, Quatar, Norvegia, Hong Kong, Elvetia, Suedia, Australia, Finlanda si Malaesia.

Topul integral poate fi consultat aici: http://www.imd.ch/news/upload/Stress_2009.pdf

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: