Greenspan: Bancile americane mai au nevoie de majorari puternice de capital
Data publicarii: 21-05-2009 | InternationalFostul presedinte al bancii centrale americane Federal Reserve, Alan Greenspan, este de parere ca economia si pietele financiare americane s-au imbunatatit, dar a avertizat ca bancile s-au putea confrunta cu un deficit de capital care ar putea impiedica revenirea economiei, scrie Bloomberg.
"Sistemul bancar american inca are nevoie de o majorare puternica de capital, care trebuie finantata. Pana la stabilizarea pretului caselor, inca ne-am putea confrunta cu o potentiala criza ipotecara", a declarat Greenspan intr-un interviu acordat miercuri la Washington.
Greenspan crede ca sistemul bancar ar avea un defecit de capital mai puternic decat reflecta testele de stres la care au fost supuse cele mai mari 19 banci americane. Secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, a anuntat miercuri autoritatile de reglementare ca bancile au emis peste 56 milioane dolari in actiuni sau obligatiuni noi, de cand rezultatele testelor au aratat ca 10 banci au nevoie sa stranga aproximativ 75 miliarde dolari in capital suplimentar.
O lipsa de capital a sistemului bancar ar putea impiedica creditarea persoanelor fizice si intreprinderilor, temperand revenirea cresterii economice. Fostul presedinte al Federal Reserve, care a parasit postul in 2006, este de parere ca scaderea continua a pretului caselor supune riscului milioane de creditori.
De asemenea, Alan Blinder, un fost vicepresedinte al Federal Reserve, a spus ca, in ceea ce priveste produsul intern brut (PIB), cel de-al doilea trimestru va fi cel mai sever, in timp ce cresterea s-ar putea reinstala incepand cu cel de-al treilea trimestru.
Greenspan este de acord cu aceasta perspectiva, estimand ca PIB-ul Statelor Unite va scadea cu un ritm anual de 1% in cel de-al doilea trimestru.
PIB-ul Statelor Unite a scazut cu 1,6% in primul trimestru, fata de trimestrul precedent.
Oficialii Fed au indoieli in legatura cu stabilizarea economiei americane
Oficialii bancii centrale americane Federal Reserve, care cred ca exista semne conform carora economia Statelor Unite se 'stabilizeaza', au anuntat ca nu sunt convinsi ca imbunatatirea conditiilor economice va persista, relateaza Bloomberg.
Autoritatile de reglementare, care s-au intrunit pe 28-29 aprilie la Washington, au intrevazut "semne puternice ale unei incetiniri economice", in timp ce sistemul financiar global "este inca vulnerabil in fata unor socuri viitoare", arata note asupra intrunirii, publicate miercuri.
Raportul arata ca oficialii Fed ar putea fi pregatiti sa implementeze planul din martie, ce prevede cumpararea de obligatiuni de 300 miliarde dolari, in cazul in care economia sau pietele financiare se deterioreaza in continuare. Unii dintre cei prezenti la intrunire au anuntat ca "suma ar putea fi crescuta la un moment dat pentru accelerarea revenirii cresterii economice", in contextul celei mai severe recesiuni din ultimii 50 de ani.
"Oficialii se refera la masuri aditionale pe care le au in vedere in cazul in care climatul economic se deterioreaza dintr-un motiv sau altul. Dar daca situatia se imbunatateste, acestia nu vor trebui sa ia alte masuri", a declarat un economist.
Cei 17 membrii ai consiliului de reglementare al Federal Reserve au estimat o comprimare si mai puternica a economiei americane, fata de previziunile din ianuarie, asteptand ca rata somajului sa ramana la 9% pana la finalul lui 2010.
Pe piata americana au existat insa semne ale unei temperari a recesiunii, in contextul cresterii increderii consumatorilor, productiei industriale si nu numai. De asemenea, productia fabricilor, minelor si companiilor energetice a scazut cu numai 0,5% luna trecuta, dupa o scadere cu 1,7% in martie, arata cifrele publicate de Federal Reserve saptamana trecuta.
Dar aceste date nu presupun neaparat ca autoritatile de reglementare mizeaza pe imbunatatiri continue, arata raportul de ieri.
Astfel, banca centrala americana se asteapta la o comprimare intre 1,3% si 2% a economiei in 2009, fata de estimarile din ianuarie care indicau o scadere a produsului intern brut (PIB) intre 0,5% si 1,3 anul acesta.
Anul acesta, rata somajului ar putea urca pana la 9,6%, fata de 8,5-8,8% estimat anterior.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri