FMI: Presiunea asupra cursului de schimb va continua sa scada
Data publicarii: 22-05-2009 | EconomiePresiunea asupra cursului de schimb si costul riscului de tara vor continua sa se diminueze, in conditiile angajamentului pe care principalele grupuri bancare straine si l-au luat, de a mentine expunerea pe Romania si de a aduce capital suplimentar, a declarat vineri seful delegatiei FMI in Romania.
"Am participat la intalnirea cu bancile-mama de la Bruxelles, iar acestea s-au angajat sa recapitalizeze preventiv subsidiarele din Romania, cu mai mult decat ar fi necesar in conditii normale. In plus, bancile au hotarat sa isi mentina expunerea totala si sa semneze scrisorile de angajament in 30 de zile. Cred ca in aceste conditii, presiunea asupra cursului de schimb si costul riscului de tara vor continua sa se diminueze", a spus seful delegatiei Fondului Monetar International (FMI) la Bucuresti, Jeffrey Franks.
Referitor la acordul incheiat de Romania cu FMI si Comisia Europeana, el a precizat ca a avut "efecte pozitive asupra pietei financiare", care au permis BNR sa relaxeze politica monetara, pentru a stimula economia.
Somajul din Romania va continua sa creasca in urmatoarele trimestre
Somajul din Romania va continua sa creasca in urmatoarele trimestre, din cauza contractiei economiei, a declarat vineri seful delegatiei Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks.
"Somajul va continua sa creasca, din cauza scaderii economiei, si va fi o situatiei dificila in urmatoarele trimestre", a spus oficialul FMI.
In aprilie, numarul de someri a crescut cu 4.120 fata de luna anterioara, pana la 517.741, nivel maxim al ultimilor trei ani, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
FMI estimeaza, de altfel, ca numarul de someri va ajunge la circa 800.000 la sfarsitul acestui an, in timp ce Comisia Nationala de Prognoza mizeaza pe doar 620.000 de someri.
Intrebat cum comenteaza posibilitatea maririi salariului minim, Franks a afirmat ca politicile salariale trebuie sa fie sustinute de fundamentele economiei.
"Nu poti majora la fel salariile intr-o perioada de criza, ca atunci cand economia merge bine", a precizat Franks.
Pe de alta parte, el sustine ca guvernul a mentinut cheltuielile sub control pana in prezent si ca o scadere a venituilor la buget depinde de evolutia economiei.
Totodata, Franks sustine ca ajustarea deficitului de cont curent, realizata pana in prezent, este un lucru pozitiv pentru sustinerea economiei, insa o corectie prin reducerea importurilor, si nu prin majorarea exporturilor, nu este o veste buna.
A doua transa de recapitalizari la bancile romanesti va fi facuta pana in martie 2010
Bancile vor trebui sa aduca a doua transa din recapitalizarile cerute in urma testelor de stres pana in martie 2010, in conditiile in care prima etapa va avea loc pana in septembrie 2009, iar suma totala se ridica la un miliard de euro , a spus vineri seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.
"Am cazut de acord cu bancile sa puna la dispozitie capital aditional pana in septembrie 2009, pe baza unor calcule facute pe acest an, pentru a asigura o rata de adecvare a capitalului de cel putin 10%. Pana in martie 2010, vor trebui sa aduca a doua transa", a spus Franks.
El a precizat ca, in conditiile in care suma totala necesara pentru recapitalizarea bancilor se ridica la aproximativ un miliard de euro - nivel indicat si de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu -, asigurarea unei rate a solvabilitatii de cel putin 10% constituie o marja de siguranta "pentru a absorbi posibilele probleme cauzate de criza financiara internationala".
"La Bruxelles am discutat cu bancile, pe langa recapitalizari, mentinerea expunerii totale pe Romania, pe parcursul programului, si am avut rezultate pozitive. Bancile vor trimite scrisori de confirmare catre BNR in urmatoarele 30 de zile. Recapitalizarile se vor face astfel incat rata solvabilitatii sa se ridice peste limita impusa de 8%, la cel putin 10%, ceea ce este mai mult decat necesar", a subliniat Franks.
Joi, guvernatorul BNR declara ca recapitalizarile bancilor in urma testelor de stres se ridica la cel mult un miliard de euro, in conditiile in care rezultatele testelor au aratat sa nicio banca nu are rata solvabilitatii sub 8%.
"Suma totala e de pana intr-un miliard de euro. Nicio banca nu are rata de solvabilitate sub 8%, dar sunt banci ce se incadreaza in intervalul 8-10%, deci vor avea nevoie de recapitalizari", a spus Isarescu, la Forumul Financiar Central si Sud-Est European.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri