Cum va arata relatia dintre angajat si angajator peste 10 ani

Data publicarii: 25-05-2009 | HR/Cariere

In urmatorii 10 ani, pozitia angajatului in raport cu angajatorul se va intari semnificativ. Aceasta este una dintre concluziile studiului "Recruitment in 2019", realizat de firma de consultanta Delphi pentru site-ul specializat in recrutarea de personal Jobsite.co.uk.

Pentru conturarea unei imagini cat mai exacte asupra a ceea ce urmeaza sa se schimbe in cadrul resurselor umane, Delphi a cerut parerea expertilor din domenii precum tehnologii de afaceri, recruiteri, academicieni, consultanti in HR, specialisti in tehnologii web si chiar futurologi.

Potrivit studiului, bazinul din care vor fi recrutati candidatii pentru posturile libere se va diversifica in urmatorii ani, urmare a catorva factori majori: sporirea numarului candidatilor trecuti de varsta a doua, amplificarea migratiei fortei de munca de la o tara la alta, disparitia aproape totala a categoriei femeilor-casnice.

Ca rezultat, va creste presiunea pentru adoptarea unor noi tehnologii de recrutare si cererea pentru pachete de munca in care flexibilitatea programului va fi un criteriu important. Astfel, conform unei mari parti a expertilor consultati, orarul 9-5 dominant astazi, va fi adoptat de tot mai putine companii. 

Pornind de la premisa ca economia globala isi va reveni pana in 2019, expertii vorbesc de o revenire inca si mai dura a razboiului pentru talente. Ca urmare a introducerii unor noi tehnologii de mediere a recrutarii, mingea va trece in terenul candidatilor care vor avea ultimul cuvant de spus in cadrul acestui proces.

In acelasi timp, cresterea fragmentarii si a crizei de talente se vor traduce in limitarea eficientei automatizarii selectiei de personal si revenirea la interventia factorului uman, sub forma vanatorilor de candidati experimentati.

"In linii generale, putem spune ca toata lumea trebuie sa evolueze in urmatorii ani pentru a supravietui pe piata. Atat candidatii, prin adecvarea la cerintele pietei muncii, cat si angajatorii, prin ajustarea pe noile cerinte ale salariatilor, si nu in ultimul rand recruiterii, prin corelarea cu progresele tehnologice", se arata in studiu.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: