Bancile cauta specialisti din domeniile control intern si audit

Data publicarii: 26-05-2009 | HR/Cariere

Institutiile bancare continua sa aiba probleme in gasirea profesionistilor de nisa, in special din domeniile risc, control intern si audit, potrivit specialistilor HR de pe piata, in contextul in care bancile si-au redus planurile de recrutare, iar raportul dintre cerere si oferta pe piata muncii s-a echilibrat.

Numarul angajatilor din sistemul bancar a scazut cu 1.200 de persoane din decembrie anul trecut pana in martie anul acesta, ca urmare a procesului de restructurare a bancilor, potrivit lui Petru Rares, presedintele Institutului Bancar Roman. Bancile au stopat dezvoltarea retelei teritoriale, desi numarul angajatilor din sediile centrale a crescut, a adaugat acesta. "In prezent, s-a ajuns la un anumit echilibru in ceea ce priveste anumite posturi, in cazul carora, pana nu demult, exista deficit de personal. Totusi, in anumite domenii de nisa, numarul de specialisti este mic in comparatie cu nevoile reale ale companiilor din banking in conditiile actuale, tendinta care se va mentine si in viitor. In aceasta categorie intra specialistii din domeniile risc, control intern si audit - in special audit intern IT", spune Carmen Raicu, director de resurse umane pentru MKB Romexterra Bank.

Desi stabilitatea personalului in companiile din sistemul bancar a crescut, profesionistii de valoare sunt in continuare "vanati" de catre banci, iar atragerea lor are un pret mai mare decat inainte de inceperea crizei, considera specialistii HR. "Formarea unui specialist inseamna ani de training si experienta. Este posibil ca in viitor dezvoltarea mai lenta si stabilitatea personalului pe post sa conduca la diminuarea treptata a acestui deficit", spune Adela Jansen, director de resurse umane pentru BRD Groupe Societe Generale, adaugand ca anul trecut s-a confruntat cu un deficit de analisti de credite si risc, auditori, specialisti IT. "Majorarile salariale si bonusurile acordate angajatilor care au performante in vanzari duce la sporirea veniturilor lunare", spune Carmen Raicu. Potrivit reprezentantului MKB Romexterra Bank, personalul companiei nu va inregistra cresteri semnificative pe parcursul anului, tendinta fiind de temperare a recrutarilor dupa ce anul trecut au fost angajate peste 350 de persoane.

Fluctuatia de personal s-a redus anul acesta, ca urmare a conditiilor economice nefavorabile de pe piata, mentioneaza reprezentantul MKB Romexterra Bank. "Ne-am propus ca in 2009 fluctuatia de personal sa nu depaseasca 2% pe luna si 25% pe an. La momentul actual, fluctuatia voluntara se situeaza la nivelul de 1% pe luna", mentioneaza Carmen Raicu. MKB Romexterra Bank are, in prezent, peste o mie de angajati.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: