Ghetea: Daca BNR nu schimba normele, suntem blocati

Data publicarii: 27-05-2009 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar trebui sa modifice normele de creditare a populatiei, pentru a se relua finantarea pe acest segment, mai ales in contextul initiativei "Prima casa", anuntata de Guvern, a declarat, ieri, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, potrivit Mediafax.

"Ar trebui ca BNR sa schimbe normele, pentru ca altfel suntem blocati. Normele sunt cele din vara anului trecut, cand aveam anumite obiective, de temperare a creditului. Nu se stia ca ar putea fi aceasta situatie", a aratat Ghetea, dupa un seminar economic.

In ceea ce priveste programul "Prima casa", Ghetea a apreciat initiativa Guvernului, dar a mentionat ca trebuie purtate discutii pe o forma clara a actului normativ si sa se analizeze modul in care normele actuale ale bancii centrale se "muleaza" pe o astfel de garantare.

Potrivit lui Ghetea, garantiile acordate de Fondul de Garantare a IMM sunt considerate colaterale, in conformitate cu normele BNR, in proportie de numai 60%.

''Lucrul cel mai bun pentru reluarea creditarii ar fi o rata de dobanda mai scazuta''

Pe de alta parte, economistul ING Bank, Vlad Muscalu, ne-a declarat ca problema  creditarii din acest moment vine, de fapt, mai mult din partea cererii si nu din  cauza conditiilor cerute de banci. ''Incetinirea creditarii, in acest moment, vine mai mult din partea cererii, care  a scazut foarte mult in ultimul timp. Atat firmele, cat si populatia sunt mai putin tentate acum  in a contracta un credit'', a declarat, pentru Curierul National,  Vlad Muscalu, economist ING Bank.

In plus, acesta a mentionat ca pentru relansarea creditarii, "banca nationala ar trebui sa reduca rata dobanzii''. Cred ca lucrul cel mai bun pentru reluarea creditarii ar fi o rata de dobanda mai scazuta, insa, dat fiind contextul actual, ramane de vazut cat de scazuta'', a subliniat Muscalu.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: