Euro NCAP: un automobil mic nu mai inseamna un automobil nesigur

Data publicarii: 28-05-2009 | Auto

Euro NCAP, agentia europeana care acorda automobilelor rating-uri de siguranta, a publicat de curand rezultatele pentru sase noi modele: Audi Q5, Honda Jazz, Hyundai i20, Kia Soul, Peugeot 3008 si Suzuki Alto.

Cu exceptia Audi Q5, restul modelelor sunt din categoria masinilor de mici dimensiuni, iar patru dintre acestea, Honda Jazz, Hyundai i20, Kia Soul si Peugeot 3008 au primit cinci stele in ceea ce priveste siguranta de ansamblu a automobilului.

Potrivit analistilor Euro NCAP, rezultatele infirma sau cel putin atenueaza parerea multor clienti conform carora masinile mici nu sunt o alegere potrivita din cauza sigurantei precare.

In afara de Suzuki Alto, pentru care absenta sistemului ESC (electronic stability-control) a dus la obinerea a doar trei stele, celelalte patru marci au obtinut procente de peste 80% la majoritatea categoriilor testate: siguranta adultilor, siguranta copiilor si sistemele de asistenta.

Majoritatea masinilor inca au probleme la siguranta pietonilor, la acest capitol doar Honda Jazz si Hyundai i20 obtinand un scor decent, de peste 60%.

De la inceputul lui 2009, agentia a modificat criteriile de acordare a ratingului. Noile criterii urmaresc sa confere cumparatorilor de autovehicule mai multa siguranta prin impunerea unor rigori mai stricte constructorilor auto care isi comercializeaza produsele in Europa. Prima modificare se refera la acordarea de cinci stele doar acelor masini care au in dotare sistem electronic de stabilitate (ESC).

Ratingul general este compus din totalul punctelor obtinute la patru teste: ocupantii adulti, ocupantii copii, protectia pietonilor si Safety Assist (asistarea de siguranta), sectiune nou introdusa care va permite Euro NCAP sa ia in considerare sistemele de asistare a soferului si tehnologiile active de siguranta, care joaca un rol tot mai important in prevenirea accidentelor.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: