GM ar putea deveni cel mai mare faliment industrial din SUA

Data publicarii: 28-05-2009 | International

General Motors (GM), cel mai mare producator auto american si al doilea din lume, dupa Toyota, nu a reusit sa convinga suficienti proprietari de obligatiuni sa le schimbe cu actiuni, conditie esentiala pentru pastrearea companiei in viata, SUA urmand sa asiste la cel mai mare faliment industrial din istoria sa, scrie CNBC.

Pentru a evita intrarea in faliment, GM trebuia sa obtina sprijinul a 90% dintre detinatorii de obligatiuni pentru programul de schimb al datoriilor cu actiuni, insa potrivit unor surse apropiate negocierilor, a reusit sa atraga sub 10%.

Restructurarea datoriilor de 27,2 miliarde dolari era una dintre conditiile impuse de Trezoreria SUA pentru evitarea intrarii GM in faliment. Grupul auto avea active de 91 miliarde dolari la finele lui 2008. Analistii atrag atentia ca intrarea in faliment a grupului va fi mult mai complicata decat cea a companiei rivale Chrysler, care nu are afaceri foarte extinse in afara granitelor.

Colapsul GM va fi cel mai mare din industria americana, insa al patrulea ca marime raporat la toate companiile de pe piata intrate in faliment de-a lungul timpului. Cel mai mare faliment s-a inregistrat in septembrie 2008, prin prabusirea Lehman Brothers, a carei valoare a fost estimata la 691 miliarde dolari. A urmat falimentul Washington Mutual (327,9 miliarde dolari) si cel al WorldCom (103,9 miliarde dolari), in 2002.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: