Banca Romaneasca da bani in functie de apartenenta politica

Data publicarii: 29-05-2009 | Finante-Banci

"Gardianul" a intrat in posesia unui document cu circuit intern al Bancii Romanesti prin care managementul institutiei financiare a decis ca personalul bancii sa introduca si investigatia politica, ca un criteriu de acordare a creditului catre client. Concret, clientii vor fi investigati in legatura cu apartenenta lor politica sau ocuparea de catre acestia a unor functii de demnitate publica. Sub aceleasi noi norme de creditare riguroase sunt supusi si membrii familiilor politicienilor intrati in baza de date. 

Banca Romaneasca nu ascunde noua conditie in functie de care se va tine cont la aprobarea dosarului de credit. Banca sustine ca noua norma de creditare, stabilita prin regulament intern, se bazeaza pe regulamentul 8/2009 al Bancii Nationale privitor la cunoasterea clientelei. "Aceste reglementari se aplica tuturor clientilor", sustine banca, nu numai atunci cand se deschide o linie de creditare, ci si in situatia in care o persoana fizica deschide un banal cont curent sau de depozit.

Vicepresedintele Comisiei juridice din Senat, Iulian Urban, a declarat ca situatia este cunoscuta chiar si la nivelul Bancii Centrale. "Am purtat o discutie cu Nicolae Cinteza, seful Directiei de Supraveghere, care mi-a subliniat ca aceste noi norme reprezinta un lucru normal." Urban este de parere ca aceste cerinte pot da nastere la abuzuri si reprezinta o grava incalcare a dreptului la viata privata si la libera asociere din punct de vedere politic, ceea ce va conduce la discriminare politica intre consumatorii de credit

Potrivit noilor norme interne puse in practica de conducerea de la Banca Romaneasca, ofiterii de credit ar trebui sa se informeze daca clientii sunt persoane implicate in vreo formatiune politica cu statut de membru, daca au calitatea de parlamentari sau de demnitari ai statului. Toti acesti clienti sunt incadrati de catre banca la categoria "persoane expuse politic", in cod bancar numite prescurtat PEP.

Interesant este ca pretentiile gradului de informare al bancilor nu se opreste aici, datele trebuind sa descrie chiar si gradele de rudenie ale clientilor cu eventualii politicieni. Astfel, la aceeasi categorie de persoane expuse politic pot intra rudele apropiate ale politicienilor cum ar fi sotia, copiii sau parintii acestora. Mai mult decat atat. Banca se intereseaza chiar si de prietenii sau partenerii de afaceri ai politicienilor, prin intermediul carora se considera ca ar avea o influenta semnificativa asupra unei companii.

Potrivit documentelor de ordin interior ale bancii, in posesia carora ziarul Gardianul a intrat, Banca Romaneasca scoate din aceasta categorie a persoanelor expuse politic clientii care dupa o perioada de un an inceteaza sa mai detina functiile importante in partidele politice ori in institutiile statului. Altfel spus, abia atunci credibilitatea fata de banca inceteaza sa-si mai produca efectul in raport cu standardele de creditare ale bancii.

Si mai interesant este faptul ca la nivelul Bancii Nationale se stie de tendintele de incalcare grava a libertatilor privind asocierea politica. O spune chiar senatorul Iulian Urban, vicepresedintele Comisiei Juridice din Senat. "Am primit la Comisie informari privind existenta unui astfel de mod de a culege informatii despre proprii clienti in privinta unei banci comerciale. Am reusit sa-l abordez si sa port o discutie chiar cu Nicolae Cinteza, seful Directiei de Supraveghere din BNR, care mi-a subliniat faptul ca acest lucru este unul normal dupa noile reglementari ale regulamentului nr.8/2009", a declarat senatorul Iulian Urban.

Integral in Gardianul