Prima casa noua in Bucuresti: maximum o garsoniera

Data publicarii: 02-06-2009 | Imobiliare

Romanii care vor o locuinta mai mare prin proiectul "Prima casa" fie vor trebui sa se orienteze catre apartamentele vechi, fie sa aduca bani de acasa.

Dorinta guvernantilor de a dinamiza sectorul constructiilor prin programul "Prima casa" nu este realizabila in Bucuresti. "Dorinta noastra este ca aceste case sa fie construite, si nu luate de pe piata libera, decat, eventual, cele construite dupa 1 septembrie 2008, atunci cand a inceput perioada de criza. Eu cred ca numai in felul acesta putem sa multiplicam aceste garantii si sa dam posibilitatea sectorului privat sa poata sa lucreze", a spus Constantin Nita, ministrul pentru IMM-uri. Concret, pentru a se incadra in suma maxima garantata prin programul guvernamental, de 60.000 de euro, cei care vor o locuinta noua se pot gandi doar la o garsoniera in Bucuresti sau la un apartament cu doua camere intr-un ansamblu rezidential din apropierea Bucurestiului.
 
Pentru cei care vor sa achizitioneze o locuinta noua nu va fi deloc dificil sa gaseasca o garsoniera in acest palier de pret.

Se poate achizitiona o astfel de locuinta cu 45.000-55.000 de euro, intr-un ansamblu rezidential situat in Bucuresti. Daca vor dori o locuinta mai mare, vor trebui sa aiba un mare noroc pentru a gasi o astfel de locuinta. Exista cateva oferte in proiecte aflate la marginea orasului sau in apropierea Capitalei. In ceea ce priveste apartamentele cu trei camere nu au nici o sansa, deoarece nu vor gasi astfel de locuinte sub 70.000 de euro.
 
Concurenta vine din partea proprietarilor de apartamente vechi. O garsoniera intr-un cartier din Bucuresti costa 32.000-36.000 de euro, in vreme ce un apartament cu doua camere, confort I, ajunge la 50.000-54.000 de euro. Cu 60.000 de euro se poate achizitiona un apartament cu trei camere in zone precum Rahova, Giurgiului, Drumul Taberei sau Berceni. Un apartament cu patru camere costa 70.000-80.000 de euro.
 
O varianta ar fi ca dezvoltatorii sa mai lase din pret. "In majoritatea cazurilor nu pot deoarece au luat credite corporatiste de la banci, iar acestea nu-i lasa sa scada sub un nivel care le permite sa fie sigure ca dezvoltatorii pot sa ramburseze banii", spune expertul imobiliar Ion Radu Zilisteanu. Acesta mai spune ca dezvoltatorii nu-si permit sa mearga in pierdere pentru a scadea preturile locuintelor din portofoliu astfel incat sa se incadreze in marja de 60.000 de euro garantata de catre stat. Acesta crede ca pot sa faca acest lucru doar cei care au construit foarte ieftin. Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, spune ca putini dezvoltatori vor beneficia de "Prima casa". Ea spune ca exista locuinte noi cu preturi pana in 60.000-80.000 de euro, dar sunt locuinte foarte mici. Cleciu spune ca ar fi trebuit sa se faca diferente intre Bucuresti si celelalte orase ale tarii, in conditiile in care cu 60.000 de euro in provincie se poate cumpara o locuinta mai mare. "Ce consider eu ca va aduce bun acest program este ca va creste impresia de stabilitate a pietei imobiliare. Numarul de cereri ar putea sa creasca, iar proprietarii nu mai sunt dispusi sa scada mult din preturi. Se vor stabiliza preturile, iar daca acest lucru se va intampla pe un segment, se va intampla si pe alte segmente ale pietei", spune Ruxandra Cleciu.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: