Romania, pe locul 31 in Indexul Pacii Globale

Data publicarii: 03-06-2009 | International

Criza economica a facut lumea mai violenta si mai instabila, cresterea preturilor la alimente si combustibil erodand linistea Planetei, potrivit ultimului studiu Global Peace Index al grupului de analiza britanic Economist Intelligence Unit.

Slabirea economica a dus la amplificarea instabilitatii politice, la nenumarate demonstratii si chiar crime in unele tari. "Cresterea rapida a somajului, prabusirea pretului caselor, a economiilor si fondurilor de pensii a generat miscari populare in multe tari", se arata in raport.

Un exemplu bun este cel al Islandei. Dupa ce anul trecut s-a aflat pe primul loc in Indexul Pacii Mondiale, anul acesta a cazut pe locul 4, urmare directa a protestelor violente determinate de prabusirea economiei.

"Exista o corelatie extrem de stransa intre pace si bunastare. Pacea este un indicator foarte bun al prosperitatii economice", a spus pentru Reuters, Steve Killelea, fondatorul Indexului.

Noua Zeelanda a inlocuit Islanda in fruntea clasamentului, fiind considerata cea mai pasnica din cele 144 tari incluse in Index. Romania se afla in prima jumatate a clasamentului, locul 31, imediat dupa Spania, Costa Rica si Franta.

Studiul Global Peace Index 2009 clasifica tarile lumii pe baza a 24 de criterii, printre care relatiile cu vecinii, vanzarile de arme, participarea cu trupe la diverse operatiuni militare, dar si conditii interne precum rata criminalitatii, populatia din inchisori si riscul terorist.

Imediat dupa Noua Zeelanda sunt Danemarca, Norvegia, Islanda, Austria, Suedia, Japonia, Canada, Finlanda, Slovenia si Cehia. La polul opus se afla Zimbabwe, Rusia, Pakistan, Ciad, Congo, Sudan, Israel, Somalia, Afganistan si Irak.

Clasamentul integral poate fi consultat aici: http://www.visionofhumanity.org/gpi/results/rankings/2009/

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: