Taxa auto, calculata dupa placul Fiscului

Data publicarii: 03-06-2009 | Finante-Banci

Pentru ca taxa pe poluare nu a fost clar reglementata prin lege, autoritatile fiscale vin cu lamuriri care lasa loc de interpretari, noteaza Evenimentul Zilei. Cu toate ca, in ultimii doi ani, guvernul a dat cinci ordonante de urgenta pentru taxa de poluare, exista inca situatii intalnite frecvent care "i-au scapat" nereglementate.

Cum textele actelor normative au fost redactate in graba, autoritatilor nu le-a ramas decat sa transmita ad mi nistratiilor financiare circulare interne care sa elucideze nelamuririle din ordonante. Insa si acestea lasa loc la interpretari, fapt ce le permite organelor fiscale sa calculeze discretionar nivelul taxei de poluare.

Reguli duble de calcul al taxei

Valentin R., din Bucuresti, a cumparat, in luna martie 2008, cu 2.800 de euro, un autoturism second-hand de la o persoana fizica, dupa ce aceasta l-a adus din Belgia la sfarsitul lunii ianuarie 2008. Valentin R. a decis sa-si inmatriculeze automobilul dupa publicarea Ordonantei de Urgenta (OUG) 7/2009, care permite persoanelor care nu si-au inmatriculat masina inainte de 15 decembrie 2008 sa achite o taxa de poluare egala cu cea aplicata pana la jumatatea lunii decembrie, inainte de triplare.

Mare i-a fost insa surpriza cand reprezentantii Agentiei Nationale de Ad ministrare Fiscala (ANAF) i-au calculat o taxa de poluare de 10.185 lei, in loc de o taxa de aproape 5.100 de lei (valoarea este numai cu 50% mai mica intrucat prin OUG 7/2009 taxa a scazut cu o treime - n.r.).

El a respectat si termenul de depunere a cererii, de 20 de zile calendaristice de la intrarea in vigoare a OUG 7/2009, adica de pe 18 februarie, solicitarea sa de calcul fiind inregistrata pe 27 februarie 2009. Cei care nu au depus cererea in acest interval nu mai pot benefi cia de taxa auto redusa.

Valentin R. a contestat hotararea Fiscului, insa contestatia sa a fost respinsa ca neintemeiata de Administratia Finantelor Publice Sector 6 Bucuresti, pe motiv ca "achizitia in vederea inmatricularii trebuia sa fi fost efectuata de aceeasi persoana care solicita calculul taxei pe poluare". Acest fapt nu este insa specificat in lege.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: