Studiu GfK: increderea in bancheri, in cadere libera

Data publicarii: 08-06-2009 | Finante-Banci

In comparatie cu anul anterior, increderea in angajatii din sectorul bancar a scazut cu 8 procente, de la 45% in 2008 la 37% in 2009, conform ultimului Index al Increderii efectuat in Europa si SUA de GfK, unul din liderii cercetarilor de piata.

Studiul a fost realizat in 16 tari europene si in Statele Unite ale Americii prin chestionarea a 17.295 subiecti in perioada februarie-martie 2009. Respondentilor li s-a cerut sa determine increderea pe care o au in 20 de grupuri profesionale, printre care doctori, bancheri, functionari publici, jurnalisti, preoti, profesori, politicieni, politisti, etc.

Increderea in bancheri a variat de la o regiune la alta, cu un varf in Europa Centrala si de Est si cu un minim al credibilitatii in tarile vestice si Statele Unite, unde doar 40% ii considera demni de incredere, cu un minim absolut in Marea Britanie (33%).

Dintre toate cele 20 de profesii listate de GfK, increderea cea mai mare la nivel global au primit-o pompierii, cu 92%, in timp ce politicienii se bucura de cea mai mica credibilitate, 18%. In Romania, institutia fata de care populatia manifesta cea mai mare incredere este biserica, cu 88%.

Redactia BankNews.ro