Seful bancherilor ii sugereaza lui Basescu sa aiba rabdare

Data publicarii: 08-06-2009 | Finante-Banci

Radu Ghetea spune ca pana la sfarsitul anului dobanzile vor scadea cu 3-4 puncte. Presedintele Basescu va constata foarte cu­rand ca bancile fac ceea ce trebuie si reduc do­ban­zile la depozite, dupa care va urma si sca­de­rea dobanzilor la credite, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghe­tea.

"Suntem pe o directie corecta si, foarte cu­rand, si presedintele si alte persoane importante in stat vor constata ca bancile fac ceea ce trebuie si reduc dobanzile la depozite, apoi vor urma sca­de­rea ratelor la imprumuturi si relansarea credi­ta­rii", a declarat pentru MEDIAFAX presedintele ARB. Ghetea a facut aceste afirmatii in contextul in care Basescu a declarat, vineri, ca bancile nu vor mai avea un sustinator in persoana sa pana cand acestea nu vor relua creditarea si nu vor co­bori "batjocura din zona dobanzilor".

Ghetea a afirmat ca, dupa masurile luate de BNR referitoare la dobanda si rezerve minime obli­gatorii, s-a observat o reducere a dobanzilor la depozite. "Din pacate asa este viata. Nici o ban­ca comerciala nu se poate lauda ca a redus do­banzile la depozite. (...) Nimeni nu a facut pu­blicitate la acest lucru, pentru ca asa este normal", a mai aratat presedintele ARB. Ghetea con­sidera, in nume personal, ca bancile vor acor­da pana la finele anului dobanzi la depozite mai mici de 10%, in apropierea ratei de politica mo­netara, si vor da credite cu rate cu 3-4 puncte pro­centuale mai mici fata de cele actuale, in func­tie de riscul clientului.

El a dat ca exemplu do­banzile propuse de banci pentru programul "Pri­ma casa", despre care spune ca sunt "deo­se­bit de atractive", in contextul in care exista mai multi factori cum ar fi inflatia, trendul sau istoria de pana acum care le influenteaza. Dobanzile la creditele din acest program pleaca de la 5,5% pentru euro si 11% pentru lei.

Cotidianul