Bancile nu pot sa relaxeze dobanzile

Data publicarii: 08-06-2009 | Finante-Banci

Riscurile creditarii si inflatia induc costuri prea mari. Principalul factor de crestere a creditarii este cererea, iar bancile serioase nu vor respinge niciun proiect atat timp cat acesta va fi solvabil, spun analistii financiari.

Dobanzile la credite nu pot sa scada peste noapte, in contextul in care costurile pe care trebuie sa le suporte bancile sunt mari. Acestea sunt date de cheltuielile de refinantare, majorate din cauza riscului de tara ridicat asociat Romaniei si de dobanzile mari la depozite, pe care trebuie sa le plateasca bancile clientilor lor.

Tot aici se adauga si costurile de constituire a rezervelor minime obligatorii: 40% pentru creditele acordate in valuta, respectiv 18% pentru cele in lei.

Si totusi, potrivit consultantului de investitii Bogdan Baltazar, creditarea nu este intrerupta in Romania, dar "exista o problema a cererii, fara de care bancile nu pot sa-si reconsidere dobanzile". Totodata, inflatia constituie un reper semnificativ in ajustarea pragului dobanzii.

Costurile nu pot fi mai mici decat inflatia

"Orice dobanda se calculeaza de la inflatie in sus. Noi avem peste 6%, alte state au 1%. Iar atunci cand ne uitam la diferentele de dobanzi intre state, chiar si practicate de aceeasi banca, trebuie sa analizam o serie de factori, inclusiv riscul de tara", a precizat consultantul financiar.

El a mai spus ca pentru programul "Prima Casa" au fost totusi banci care au oferit o dobanda anuala efectiva (DAE) de 5,75%, adica jumatate din media pietei pentru imprumuturi in euro, in timp ce altele au oferit 14%.

Chiar si in aceste conditii, bancile sunt acuzate ca nu reiau creditarea. Presedintele Traian Basescu declara, vineri, ca institutiile de credit nu vor mai avea un sustinator in persoana sa.

"In mine nu mai au un sustinator pana nu incep sa se miste, nu reiau creditarea si nu coboara batjocura din zona dobanzilor", a spus seful statului.

Creste numarul restantierilor

Numarul restantierilor romani la creditele de peste 5.000 de euro a crescut, in aprilie, cu 6,3% fata de luna anterioara, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

Totalul datornicilor scazuse in luna martie, pentru prima data in 2009, cu 5,5%, dar a urcat din nou in aprilie, la peste 185.000. Aceasta cifra reprezinta 18% din numarul restantierilor la nivel national.

Adevarul