Liber la garantii de stat pentru firmele crizate

Data publicarii: 09-06-2009 | Afaceri

Comisia Europeana (CE) a autorizat o schema de ajutor propusa de Romania, menita sa ofere sprijin societatilor care se confrunta cu dificultati, ca urmare a inaspririi conditiilor de creditare, in contextul actualei crize, arata un comunicat al CE. Schema permite autoritatilor sa acorde ajutoare sub forma de garantii subventionate pentru creditele de investitii si creditele pentru capital de lucru, incheiate pana la 31 decembrie 2010. Autoritatile romane au elaborat schema pe baza normelor prevazute in Cadrul temporar pentru masurile de ajutor de stat de sprijinire a accesului la finantare in contextul crizei, potrivit comunicatului, citat de NewsIn.

Reducerea comisioanelor de garantare se poate aplica pe o perioada de pana la 2 ani pentru garantiile la creditele contractate pana cel tarziu la 31 decembrie 2010. In cazul in care durata creditului subsidiar depaseste 2 ani, primele safe-harbour prevazute in anexa la Cadrul temporar, astfel cum a fost modificata, se pot aplica pentru o perioada suplimentara maxima de 4 ani. Schema nu se aplica societatilor care se aflau deja in dificultate la 1 iulie 2008, inainte de criza creditelor, mai arata CE.

Surse guvernamentale au declarat, in aprilie, ca Executivul va acorda garantii de stat de peste 1,5 mld. euro, in principal firmelor din industria auto, energie, constructia de locuinte si sectorul petrochimic. Astfel, unele firme care au fost afectate de criza vor beneficia de garantia statului, cum sunt Oltchim, Ford si Renault, iar altele nu, cum este Rafo Onesti, care a intrat in insolventa din 2004.

Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: