Pentagonul finanteaza crearea Terminatorului

Data publicarii: 10-06-2009 | IT&C

Departamentul de cercetare al Pentagonului, Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), a anuntat intrarea in cea de-a doua faza a proiectului denumit "materia programabila" care consta in crearea unui material ce-si poate schimba cu usurinta forma.

Managerul de proiect, Dr. Mitchell R. Zakin, explica cum va functiona inventia echipei sale: materialul are proprietatea de a-si modifica rapid forma, consistenta si proprietatile, iar impulsul va fi dat printr-un mini-computer.

Daca utilizatorii, in cazul de fata soldatii armatei americane, au nevoie de un cutit pentru a raspunde unei situatii de lupta, seteaza forma de cutit sau cea a unui ciocan sau a altui obiect. 

Alte aplicatii ale tehnologiei pot fi robotii care sa-si schimbe singuri forma pentru o buna adaptare la o situatie de pe campul de lupta, aripile avioanelor sau uniformele capabile sa-si schimbe densitatea sau culoarea.

Intr-o faza ulterioara a cercetarii, oamenii de stiinta spera sa puna la punct un dispozitiv asemanator celui din filmul "Terminator 2", in care robotii metalici se pot topi si apoi reconstitui. La proiect lucreaza cercetatori de la Harvard, MIT si Cornell.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: