Dezvoltatorii imobiliari vor sa dea lovitura cu Targul Prima Casa

Data publicarii: 10-06-2009 | Imobiliare

Posibilitatea ca macar o parte dintre cele cel putin 16.000 de credite date prin programul "Prima Casa" sa fie facute pentru cumpararea de locuinte noi i-a facut pe dezvoltatori sa anunte organizarea unui targ special pentru programul Guvernului. Ultimele targuri imobiliare din acest an au adus un numar mare de vizitatori in fata standurilor si a machetelor, fara a creste insa vizibil numarul de  cumparatori pentru apartamentele deja construite.

Acum, din cauza crizei care le-a taiat din planurile de vanzare, investitorii si institutiile bancare se vor bate pentru atragerea de clienti in cadrul unui targ exclusiv "Prima Casa" ce va avea loc in perioada 17-19 iulie.

Organizatorii au inchiriat deja jumatate din spatiu, cu o luna inainte de deschidere

"Programul Guvernului a declansat o mare isterie. Toti dezvoltatorii vor sa intre in acest program, iar targul se adreseaza in special celor care au apartamente cu preturi sub 100.000 de euro, dar si-au confirmat prezenta si cei care promoveaza proiecte de lux. Vor fi prezente la targ si banci, iar acum se stabilesc parteneriatele cu bancile", a declarat pentu Gandul Cosmin Radu, directorul Zero Point, care organizeaza evenimentul. Din spatiul total pregatit pentru expozanti, aproape 50% a fost deja inchiriat.

Daca la editia de la sfarsitul lunii mai au trecut pragul aproximativ 8.500 de vizitatori, de data aceasta organizatorii se asteapta la un aflux de peste 10.000 de vizitatori. In cadrul editiei anterioare a evenimentului, un dezvoltator facea deja inscrieri pentru programul Guvernului, desi nu se stiau exact conditiile, ci doar faptul ca bancile vor cobori dobanzile pana la circa 5-6%. Antonio Zarnescu, directorul comercial al dezvoltatorului spaniol Gea Prasa, a declarat recent pentru Gandul ca dezvoltatorii care au preturile apropiate de garantia data de stat, de 60.000 de euro pentru un credit ipotecar, vor fi nevoiti sa le scada.

Bucuria dezvoltatorilor ar putea fi de scurta durata

Atat ministrul IMM, Constantin Nita, cat si vicepremierul Dan Nica, ambii membri PSD, spun ca este de preferat ca "Prima Casa" sa fie destinata achizitiei de locuinte noi, ceea ce ar insemna un imbold puternic pentru repornirea constructiilor, dar si limitarea ofertei in fata beneficiarilor. Unii dintre ei ar putea fi nevoiti sa mai astepte cateva luni pana la finalizarea proiectelor, in timp ce preturile sunt, cel putin in Capitala, cu circa 40% mai mari la locuintele noi decat la cele vechi.

Ministrul Finantelor insa, Gheorghe Pogea, a declarat recent in cadrul unei emisiuni televizate ca nu se pune problema ca beneficiarii programului "Prima Casa" sa fie obligati sa aleaga un anumit tip de locuinta, respectiv noua sau veche.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: