Economia va atinge minimul in trimestrul III

Data publicarii: 10-06-2009 | Economie

Intrata pe o panta descendenta inca din ultimul trimestru al anului trecut, economia Romaniei a continuat sa se scufunde in primul trimestru din acest an, intr-un ritm chiar mai pronuntat, iar analistii spun ca minimele ar putea fi atinse abia in trimestrul al treilea.

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), produsul intern brut (PIB) din primele trei luni ale acestui an s-a contractat cu 6,2% fata de perioada similara din 2008, pana la 96,52 miliarde lei, cele mai mari influente provenind dinspre servicii, industrie si colectarea impozitelor. Pe partea serviciilor, care detin cumulat cea mai mare pondere in PIB (de circa 50%), domeniul ce cuprinde comert, hoteluri, restaurante, transporturi si telecomunicatii s-a comprimat cu 7,6%, la 23,3 miliarde lei, in vreme ce activitatile financiare, imobiliarele si serviciile pentru companii au suferit o scadere de 3,8%, la 16,6 miliarde lei. Doar serviciile care tin de administratia publica, aparare, invatamant, sanatate si asistenta sociala au inregistrat o crestere de 3,1%, la 13,2 miliarde lei. Pe fondul reducerii puternice a cererii pe plan mondial, industria s-a contractat in primul trimestru cu 11,1%, la 23,5 miliarde lei.

De asemenea, agricultura a scazut cu aproape 11%, la 2,2 miliarde lei, dar a avut o influenta scazuta asupra PIB-ului din primul trimestru, avand o pondere scazuta, de sub 3%. Prin urmare, valoarea adaugata bruta de companiile locale a fost de 85,5 miliarde lei, in scadere cu 5,7% fata de primul trimestru din 2008. Totusi, colectarea impozitelor nete pe produs a suferit o contractie mai severa, de 9,4%, pana la 11 miliarde lei.

"Chiar daca au incheiat pe plus, constructiile se afla in pierdere puternica de viteza. Incetinirea se va accentua in trimestrele urmatoare, astfel incat constructiile vor trece pe minus. De asemenea, scaderea retailului este ingrijoratoare, dar sa speram ca retailul va ramane macar la acest nivel. Industria se pare ca a ajuns la fundul gropii", a declarat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

Pe utilizari ale PIB, consumul final efectiv a picat cu 9,1%, la 85,9 miliarde lei. Cea mai semnificativa contributie negativa a venit dinspre consumul final individual al populatiei, care a scazut cu 10,5%, la 76,4 miliarde lei, in vreme ce consumul final colectiv al administratiilor publice a urcat cu 4%, la 9,5 miliarde lei. Formarea bruta de capital s-a prabusit cu 36,7%, la 16 miliarde lei, pe fondul stagnarii formarii brute de capital fix si al reducerii cu peste 7 miliarde lei a stocurilor. De asemenea, deficitul comercial s-a redus la 5,4 miliarde lei, pe fondul scaderii cu 31,4% a importurilor si cu 19,6% a importurilor.

Pe date ajustate sezonier, care reflecta mai bine situatia economiei, PIB-ul s-a redus cu 4,6%, mai accentuat decat in trimestrul al patrulea din 2008, cand s-a comprimat cu 3,8%. Analistii privesc cu scepticism aceste date, spunand ca scaderea a fost mult mai accentuata decat cea prezentata de INS.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: