Top destinatii de vara interne si externe. Afla cat costa vacanta

Data publicarii: 12-06-2009 | Turism

Anul trecut, 1,5 milioane de romani au ales sa-si faca vacanta in alta tara decat Romania. In contextul economic actual, estimarile pentru acest an nu mai indica o crestere a numarului de turisti care vor prefera destinatiile externe, ci se vorbeste mai mult de o stagnare. De asemenea, anul acesta, romanii se orienteaza spre pachete turistice cu preturi mai mici si vaneaza ofertele. Per total, in 2008, romanii si-au facut vacante de 750 de milioane de euro, la un cost mediu de 500 de euro/persoana. Pe langa acestia mai sunt si turistii care au preferat sa mearga pe cont propriu si nu pot fi contorizati.

Turismul intern va creste cu 10-15%

In ceea ce priveste turismul intern, criza ii va determina pe turisti sa aleaga statiunile din tara, ministrul Turismului, spre exemplu, se asteapta la o crestere cu 15% pe acest segment, in special datorita tichetelor de vacanta. 1,3 milioane de romani au facut plaja pe litoralul romanesc in 2008, in conditiile in care 80-90% dintre turisti apeleaza la serviciile agentiilor de turism, restul preferand statiunile montane, balneo-climaterice, rurale si Delta. In total: 4,5 milioane de turisti, potrivit lui Traian Badulescu, purtator de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). La un calcul de 400 de euro pentru un sejur reiese un total 1,8 miliarde de euro.

Cazarea cinci nopti la un hotel de trei stele din statiunea Jupiter, cu toate mesele incluse costa in luna iulie 200 de euro/peroana, dar preturile pot ajunge lejer chiar si la 500 de euro/persoana.

O noapte la un hotel de tre stele din statiunea Baile Herculane cu toate mesele incluse costa 200 de lei/persoana. Mai ieftine sunt sejururile la pensiuni si hoteluri de doua stele in Borsa, Maramures, unde o noapte de cazare costa 55 de lei/persoana. Pe Valea Prahovei, in Predeal, cazarea cinci nopti la un hotel de trei stele cu mic dejun costa 150 de euro/persoana.

Grecia este cea mai cautata destinatie de vacanta pentru vara, datorita proximitatii de Romania, unde romanii merg fie cu masina, fie cu avionul. De asemenea, varietatea de insule este un alt punct forte pentru aceasta destinatie, unde se pot vizita vestigii antice. Anul trecut, 250.000 de romani si-au petrecut concediul in Grecia, iar daca luam un pret mediu de 500 de euro al unui sejur pentru o persoana, inseamna ca romanii au cheltuit doar pentru cazare si transport 125 de milioane de euro.
Un sejur de 7 zile, pe insula Kos, dezvoltata aproape exclusiv ca destinatie turistica, in special pentru vacantele de familie, costa de la 680 euro de persoana, la un hotel de cinci stele. Cine are la dispozitie un buget mai redus, poate alege un hotel de doua stele, unde preturile pornesc, in medie de la 30 euro pe camera.

Bulgaria este ce-a de-a doua destinatie in topul preferintelor romanilor, cu un numar de 200.000 de turisti care au petrecut pe litoralul vecin. Si mai apoape decat Grecia, in general aici se merge cu masina, dar agentiile de turism ofera si transport cu autocarul. Daca luam o valoare medie a sejurului de 350 de euro pentru un turist, asta inseamna ca romanii au platit 70 de milioane de euro. Spre exemplu, pentru un sejur all-inclusive la un hotel de trei stele, cu transport ajunge la 400 de euro/persoana sau mai ieftin, la 256 de euro/persoana la un hotel de doua stele.

Turcia se plaseaza pe locul trei in preferintele romanilor, cu un numar de 150.000 de turisti care au preferat sa se rasfete pe litoralul turcesc. Turcii stiu sa atraga romanii prin conceptele all-inclusive si ultra-all-inclusive in hoteluri unde au la dispozitie centre SPA, piscine, terenuri de tenis sau fotbal, bai turcesti, jacuzii si sali de fitness. Calculand la o medie de 700 de euro pentru un sejur/ persoana, reiese ca romanii au lasat in buzunarul hotelierilor 105 milioane de euro.

Integral in Gandul