Personalitatea atarna mai greu decat educatia in alegerea job-ului

Data publicarii: 15-06-2009 | HR/Cariere

Un studiu realizat de University of Western Sydney din Australia arata ca in cele mai multe cazuri personalitatea si nu educatia sau influenta parintilor joaca cel mai important rol in alegerea unei profesii.

Persoanele care ocupa functii manageriale tind sa fie mai deschise spre noi experiente, mai constiincioase, dar mai putin agreabile decat alte tipuri de angajati, arata studiul citat de Reuters.

Functionarii publici sunt cei mai constiinciosi angajati, dar mult mai putin deschisi la schimbari, in timp ce agentii de vanzari sunt cei mai extrovertiti si agreabili. Angajatii a caror munca se desfasoara in birourile companiilor sunt foarte putin constiinciosi, dar au un inalt grad de stabilitate emotionala.

"Trasaturile de personalitate sunt rezultat al genelor si educatiei si sunt formate pana la varsta de 12 ani. La 30 de ani majoritatea caractersiticilor comportamentale sunt deja bine cimentate si stabile", spune Robert Wells, coordonatorul cercetarii.

Studiul a fost efectuat pe un esantion reprezentativ de angajati australieni si completat cu date ale Institutlui de Statistica si ale Ministerului Muncii. In cadrul cercetarii au fost vizate cinci caracteristici majore: deschiderea spre noi experiente, constiinciozitatea, stabilitatea emotionala, caracterul extrovertit si agreabil.

Redactia BankNews.ro