Cate forme poate lua programul flexibil de munca

Data publicarii: 15-06-2009 | HR/Cariere

In general, majoritatea angajatilor cred ca programul flexibil se reduce fie la munca part time, fie la posibilitatea de a alege intervalul orar de lucru. In realitate termenul include o larga varietate de nuante, iar noi optiuni apar in fiecare an. 

In prezent, printre cele mai des utilizate variante ale programului flexibil sunt:

Orarul flexibil este principalul derivat al muncii flexibile. In acest caz angajatii presteaza un numar de ore consimtit in momentul angajarii. O parte a timpului de lucru poate fi intr-un interval orar fix, clar delimitat de companie, insa, in acelasi timp, exista si o parte a programului aflata la discretia angajatului.

Saptamana compresata inseamna, in linii mari, a lucra mai multe ore intr-o perioada mai scurta de timp, de exemplu, a munci 10 ore pe zi patru zile pe saptamana, in loc de programul clasic 8 ore/5 zile pe saptamana.

Orele sezoniere. In acest caz, angajatii muncesc mai multe ore in perioadele aglomerate din an, dar echilibreaza prestand mai putine ore in restul lunilor.

Munca de acasa. Unele profesii sunt compatibile cu realizarea sarcinilor de serviciu din afara biroului. In functie de particularitatile servicului, patronii pot permite angajatilor lucrul total de acasa sau doar pentru o zi sau doua pe saptamana.

Impartirea job-ului. Doi angajati isi impart acelasi post fie dupa un algoritm zilnic (4 ore fiecare), fie dupa unul saptamanal (2,5 zile), fie prin intercalarea saptamanilor de lucru (o saptamana libera, una lucratoare).

Reducerea temporara a orelor de lucru. Amploarea reducerii se face de comun acord si este valabila mai ales pentru femeile aflate in primele luni dupa concediul de maternitate sau pentru persoanele aflate aproape de varsta pensionarii.

George Trifu