Tarile cu cel mai mare risc de dezastre naturale

Data publicarii: 16-06-2009 | International

Bangladesh, China si alte cateva tari asiatice domina un index elaborat de Natiunile Unite (UN) care estimeaza populatia a caror tari este cea mai expusa riscurilor asociate cu inundatiile, cutremurele, ciclonii si alunecarile de teren.

Indexul Riscurilor de Mortalitate conceput de departamentul pentru Strategii Internationale de Reducere a Riscurilor (UNISDR) din cadrul UN a fost prezentat la intalnirea Global Platform for Disaster Risk Reduction desfasurata pe parcursul a patru zile.

"Nu exista vreo tara care sa nu fie in mod potential afectata de dezastre naturale. Chiar regiunile ferite pana acum de astfel de evenimente pot deveni in viitor puncte pe harta zonelor cu riscuri majore, urmare directa a schimbarilor climatice", spune Margareta Wahlstrom, directorul UNISDR.

Indexul este conceput, in primul rand, pe baza ratei mortalitatii din anii anteriori, inregistrata in principalele regiuni ale Globului. Totodata sunt luate in calcul si elemente precum expunerea si vulnerabilitatea tarilor asociate cu masurile active luate de guvernele locale.

Astfel, desi Japonia are cea mai mare expunere la cicloni, este plasata in cadrul Indexului abia pe o pozitie de mijloc datorita masurilor civile de protectie initiate de guvern.

Patru tari cu un numar mare de locuitori sunt pe primele pozitii ale clasamentului: Bangladesh, China, India si Indonezia. Riscuri insemnate inregistreaza si tari cu populatie mica precum Columbia, Republica Dominicana, Vanuatu sau Fiji.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: