FMI se opune deductibilitatii fiscale a dobanzilor platite la creditele imobiliare
Data publicarii: 17-06-2009 | InternationalFondul Monetar International (FMI) s-a pronuntat marti impotriva deductibilitatii fiscale a dobanzilor platite la creditele destinate achizitiilor imobiliare, estimand ca o astfel de masura ar cauza supra-indatorari in randul actorilor de pe piata imobiliara, relateaza AFP.
Fondul a publicat marti un studiu ce analizeaza eficienta acestor politici bugetare ce favorizeaza realizarea de imprumuturi pentru achizitia unor active imobiliare.
"Analiza FMI afirma ca aceste distorsiuni bugetare nu au provocat criza, insa tine sa sublinieze riscul indatorarii excesive generate la nivel de companii prin tendinta naturala pentru imprumuturi si la nivel de gospodarii prin deductibilitatea fiscala a dobanzilor pentru imprumuturile destinate achizitiilor imobiliare", precizeaza raportul FMI.
In sectorul imobiliar "aceste politici dau nastere la distorsiuni considerabile pe o piata cu o importanta macroeconomica foarte mare", conform raportului FMI.
Franta este oferita drept exemplu, impreuna cu alte trei state europene si SUA, de stat unde "investitiile imobiliare sunt favorizate de politicile fiscale".
Conform datelor analizate de FMI, efectele acestei politici fiscale sunt crestere numarului de gospodarii care fac imprumuturi pentru a investi pe piata imobiliara si sporirea volatilitatii preturilor.
FMI respinge aplicarea acestei masuri pe termen scurt, avand in vedere contextul negativ prin care trece sectorul, insa declara ferm ca "distorsiunile trebuie atacate".
Un stat poate elimina progresiv aceasta deductibilitate (ca in cazul Marii Britanii) prin taxarea proprietarilor ce inchiriaza imobilul, prin aplicarea unei taxe pe valoarea adaugata pe tranzactiile imobiliare sau prin majorarea impozitelor funciare.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri