Germania initiaza un proiect gigant pentru exploatarea energiei solare din Africa

Data publicarii: 17-06-2009 | Mediu

Un consortiu format din mai multe companii germane intentioneaza sa finanteze un proiect de exploatare a energiei solare din Africa a carui valoare totala va fi de 400 miliarde euro, devenind planul cu cea mai mare anvergura in domeniul energiei regenerabile, scrie Der Spiegel.

Ideea de baza este captarea caldurii solare din Africa de Nord si trimiterea electricitatii dezvoltate astfel spre Europa. Primele discutii vor avea loc pe 13 iulie, data la care se vor intalni principalii initatori: Munich Re, Siemens, Deutsche Bank, RWE si alte 16 companii.

Potrivit lui Torsten Jeworek, membru in Consiliul de Administratie al Munich Re, consortiul va fi coordonat de grupul de reasigurare si va utiliza energia produsa in Africa in principal pentru alimentarea consumatorilor casnici din Germania.

El a mai declarat ca planul, denumit Desertec, va fi elaborat in doi trei ani, iar in cel mult un deceniu vor fi alimentate primele case cu energie africana. Tehnologia folosita consta in montarea unor oglinzi in desertul african. Apa incalzita cu ajutorul oglinzilor va pune in miscare turbinele din centralele locale, energia generata astfel fiind transportata prin retele electrice in Europa.

Redactia BankNews.ro