Reteta anticriza: milionarii din politica isi topesc averile in cash

Data publicarii: 17-06-2009 | Politica

Verestoy, Prigoana, Robert Negoita, Voiculescu si Tariceanu au ales aceeasi reteta pentru a se proteja de criza: si-au transformat proprietatile in bani gheata. Unul dintre cei mai bogati politicieni din Parlament, senatorul UDMR Verestoy Attila, are o pusculita ce a crescut in sase luni cat a altora intr-o viata. Din decembrie 2008 si pana in iunie 2009, valoarea conturilor sale bancare, potrivit declaratiilor de avere, a crescut cu aproximativ 1,5 milioane de euro. Astfel, daca la finele lui 2008 Verestoy avea circa 1,8 milioane de lei, 7,8 milioane de euro, peste 200.000 de dolari si 48 de milioane de forinti, la jumatatea anului 2009, valoarea conturilor bancare arata dupa cum urmeaza: circa 2,3 milioane de lei, 9 milioane de euro, 150.000 de dolari si 40 de milioane de euro.

In ciuda faptului ca banii din conturi i-au crescut, Verestoy sustine ca este puternic afectat de criza. Asta pentru ca valoarea pachetelor sale de actiuni de pe bursa - acolo unde udemeristul este un jucator important - s-a redus la jumatate.
 
"M-a atins criza, sunt cam la jumatate din ceea ce insemna valoric portofoliul meu de pe bursa inainte de criza. Totusi, eu am platit jumatate de milion impozit pentru pierderile mele, pentru ca pentru fiecare tranzactie, chiar daca ai pierderi, platesti impozit la stat. Nu ma plang, asa e legea, dar...", spune senatorul UDMR, care crede ca lucrurile vor reveni pe linia de plutire doar peste doi-trei ani. In ceea ce priveste sectoarele din economie in care actioneaza, Verestoy ramane consecvent: nu il intereseaza imobiliarele si ramane fidel industriei in care a investit in mod traditional: fabrica de mobila sau cea de matrite. "Nu am fost niciodata angrenat in sectorul imobiliar", subliniaza acesta.
 
Un alt milionar cu pusculita tot mai plina este Dan Voiculescu, senator PC. Din decembrie 2008 si pana in ianuarie 2009, banii din conturile bancare ale acestuia au crescut cu circa 20.000 de euro si cu 200.000 de dolari. Calin Popescu Tariceanu, deputat PNL si fost premier, s-a trezit in numai sase luni cu conturile bancare mai umflate in dreptul depozitelor in euro (peste 100.000), respectiv cu scaderi de valoare la depozitele in dolari si in lei.
 
Deputatul PDL Silviu Prigoana candideaza la scaunul de cel mai indatorat parlamentar: magnatul Rosal are de restituit la banci 2,5 milioane de lei, 5 milioane de euro si circa 800.000 de euro - o parte din credite expirand in 2009 - la care se adauga leasinguri ce depasesc insumate opt milioane de euro, ipoteci de peste 3 milioane de euro si peste 600.000 de dolari la banci din strainatate si din tara. Chiar daca neaga existenta unei crize reale, Prigoana - care este actionar la numeroase societati - sustine ca panica generala din economie l-a afectat. A inchis o fabrica de produse electronice inainte de declansarea recesiunii, dar este optimist. "Nu avea cum sa ma afecteze ceva ce nu exista. Exista un blocaj pe piata imobiliara, inclusiv la retailerii de autovehicule, in rest lumea circula, mananca, isi vede de treaba. Eu nu am avut nici afaceri in retailul de masini, in rest mi-a scazut drastic productia pe anumite segmente", a declarat Prigoana. Acesta a precizat ca o parte din datoriile pe care le-a trecut in declaratia de avere sunt ale firmelor sale, iar o parte nici nu ii mai apartin, dar l-a obligat legea sa le treaca. Pedelistul, cu o avere estimata de ,,Capital'' in toamna anului trecut la 150 de milioane de euro, nu are emotii ca nu si-ar putea plati imprumuturile la banci. "Nu sunt emotionat de nimic, mi-am pierdut un picior, nu mai am nici o emotie", spune liderul PDL.

Totusi, in plina criza imobiliara, Prigoana a reusit, in martie acest an, sa vanda trei proprietati imobiliare pe care a scos bani buni: o casa de vacanta si un teren la Bran contra sumei de 700.000 de euro, un teren in comuna Fundeni, judetul Calarasi, firmei Rosal Ecologic - circa 900.000 de euro, si un alt teren in acelasi judet Calarasi unei alte firme - 820.000 de euro. In total, aproape 2,5 milioane de euro.

Integral in Cotidianul