Topul asigurarilor pentru masinile de lux

Data publicarii: 17-06-2009 | Auto

Asigurarea unei masini scumpe, precum Bentley, Aston Martin, Rolls-Royce, Ferrari sau Maybach, costa cat un autoturism nou sau cat o garsoniera din Giurgiu. Asiguratorii spun ca 10% dintre politele incheiate anual sunt pentru masinile foarte scumpe.

Pentru un Rolls-Royce, a carui valoare de asigurare este de 500.000 de euro, o polita Casco ajunge la circa 25.000 de euro. "Valoarea primei anuale Casco depinde de multi factori, precum fransize (partea din paguba suportata de client in cazul producerii riscului - n.red.), poate varia daca plata primei de asigurare se face in rate sau integral, in functie de eventuale riscuri suplimentare, sau cu varsta asiguratului", ne-a explicat Tudor Mihai, director al Directiei asigurari generale din cadrul Astra Asigurari. Reprezentantii companiilor de asigurari sunt de parere ca exista doua categorii de clienti pentru politele Casco destinate automobilelor scumpe. "Unii sunt asa-numitii potlogari, despre care lumea trebuie sa vada ca au masini scumpe, sa arate cat de bogati sunt. A doua categorie sunt oamenii de afaceri adevarati, care muncesc pe bani buni, si care nu au chef sa se plimbe cu o masina obisnuita", spune Gheorghe Grad, directorul brokerului de asigurari SRBA.

Daunele sunt foarte rare

Cat priveste daunele, de obicei, acestea sunt foarte rare, pentru ca proprietarii de astfel de "bijuterii" pe patru roti nu circula cu ele zi de zi, au soferi grijulii, care stau pe langa ele, dupa cum arata Bogdan Andriescu, broker la EOS Risq Romania. Potrivit acestuia, nivelul daunelor acoperite de polita de asigurare depinde mult si de locul unde se face reparatia, in tara sau in strainatate. "Polita Casco acopera reparatia peste hotare, in cazul in care aceasta nu se poate face in tara. Autoturismul este pus pe trailer si este dus la reparatii. Poate dura de la trei zile la trei saptamani pana ce proprietarul isi recapata masina. Aceste masini se adreseaza segmentului high class, piesele vin pe comanda, ora de manopera este mult mai scumpa decat pentru automobilele care nu fac parte din gama de lux", a explicat Andriescu. 

In cazul in care se produce o dauna, chiar daca are Casco, proprietarul masinii trebuie sa suporte o anumita suma din buzunarul propriu. "Fransiza, adica partea din paguba suportata de client in cazul producerii riscului, este de regula minimum 100 de euro la autoturismele obisnuite, dar aceasta creste in functie de valoarea masinii asigurate. La automobilele de lux fransiza ajunge la 1.000 de euro, pentru avarii obisnuite, iar pentru furt total sau dauna totala, la 20.000 de euro", incheie Grad.

Integral in Gandul