Renuntarea la leasing, o povara

Data publicarii: 19-06-2009 | Finante-Banci

Neplata ratelor nu este o solutie, pentru ca vei avea de achitat in continuare comisioane, dobanzi si alte taxe suplimentare. Daca lasi masina in parcarea companiei de leasing, nu inseamna ca ai scapat de probleme. Poti, totusi, sa transferi contractul catre o alta firma sau persoana.

Daca nu mai ai bani si vrei sa renunti la contract, firma de leasing te va urmari la tot pasul. Asta pentru ca trebuie sa recupereze de la tine nu doar masina, ci si toate costurile aferente finantarii. Adica, comisioane, dobanzi si alte taxe suplimentare.

Renuntarea la masina este costisitoare

Iar daca aceste datorii nu sunt achitate, se poate trece la executarea altor garantii, bilete la ordin, in cazul companiilor, insa doar cu acordul judecatorilor. Ceea ce inseamna taxe suplimentare, suportate, in final, tot de client. De asemenea, tot prin hotarare judecatoreasca, ratele si restantele se pot opri din conturile bancare detinute de utilizatorul masinii.

Multi romani au trait cu falsa impresie ca, prin leasing inchiriezi o masina si o poti restitui oricand, scapand de orice responsabilitate. "Cei mai multi au avut senzatia ca firmele de leasing sunt comercianti de autovehicule. In realitate, acestea sunt institutii de credit. Ele trebuie sa recupereze respectivele sume, nu doar masina, a carei valoare scade semnificativ din cauza uzurii", spune Dinu Petre, avocat partener la Cunescu, Balaciu si Asociatii.

Acesta mai spune ca, din cauza crizei, multe persoane au crezut ca pot scapa de un cost suplimentar inapoind masina firmei de leasing. Ele descopera insa ca, renuntarea la masina se poate dovedi extrem de costisitoare. "De fapt, predarea masinii firmei de leasing este o afacere in pierdere pentru ambele parti", spune Dinu Petre. Asta pentru ca au fost si cazuri in care compania a perceput taxe pentru parcarea autovehiculului in curtea sa.

Variante care te pot salva

Totusi, exista si solutii salvatoare pentru cei care vor sa renunte la automobilul in leasing. Calea cea mai putin costisitoare si fara urmari este cedarea contractului de leasing catre o alta persoana, fizica sau juridica. Practic, iti cauti un client interesat sa preia contractul de leasing, cu care negociezi o suma. Stabilirea pretului corect, in cazul cesiunii, nu este o sarcina chiar asa usoara.

Se va tine seama de uzura masinii, rulajul, aspectul, mici avarii, zgarieturi sau chiar aparitia pe piata a noului model. Dupa ce te intelegi la pret cu potentialul cumparator, acesta va prezenta dosarul de finantare la societatea de leasing spre analiza. Daca hotararea este favorabila, se va incheia contractul de cesiune si fostul utilizator va incasa pretul convenit de la noul utilizator.

De cele mai multe ori, cel care preda leasingul va pierde din contravaloarea ratelor deja platite si isi va recupera numai avansul platit. Deocamdata, cei care nu mai fac fata renunta la contract de bunavoie, iar firmele de leasing au inceput deja sa se confrunte cu o crestere a rau-platnicilor.

Integral in Adevarul