UE se transforma in jandarm financiar-bancar

Data publicarii: 20-06-2009 | Finante-Banci

Liderii Uniunii Europene au decis sa impuna masuri severe pentru controlul sistemelor financiar-bancare comunitare, constand in crearea de organisme pentru controlul agentiilor de rating si chiar masuri pentru reglementarea remuneratiilor conducatorilor de institutii bancare.

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, la sfarsitul Consiliului European de Vara, ca printre cele mai importante decizii luate, "de interes major pentru noi, dar si pentru statele UE", se afla si cele la "formare a doua entitati cu misiuni specifice care sa monitorize sistemul financiar-bancar". Seful statului a explicat ca, prima dintre acestea, Comitetul european pentru riscuri sistemice, va avea misiunea, "pe de o parte, sa monitorizeze sistemul financiar-bancar european, dar si sa emita alerte de risc si, bineinteles, sa faca recomandari de a nu se ajunge intr-o situatie dificila".
 
Cea de-a doua institutie infiintata de UE si prezentata de Traian Basescu "va avea misiunea de supraveghere a supraveghetorilor nationali, inclusiv a agentiilor de rating".
Dupa cum a spus ironic presedintele Romaniei, "in sfarsit agentiile de rating au si ele un supraveghetor".
 
La randul sau, premierul Emil Boc, care a facut declaratii alaturi de presedintele Traian Basescu, a adus completari interesante: "In concluziile Consiliului European este o fraza care incearca sa puna stavila nu numai in problemele agentiilor de rating, ci si altor organisme financiare. Consiliul invita statele membre sa ia masuri rapide cu privire la remuneratiile cadrelor de conducere si la remuneratiile din sectorul financiar, tinand cont de recomandarile Comisiei, tocmai pentru a elimina abuzurile care au existat in sistemul financiar".

Integral in Cotidianul