Economie in stil german: iluminat public la comanda, prin telefon

Data publicarii: 23-06-2009 | Diverse

In efortul de a economisi bani, un mic oras din Germania a decis inchiderea luminilor de pe strazile publice in timpul noptii. Cu toate acestea, locuitorii nu vor fi obligati sa stea in intuneric pentru ca oricine are nevoie de lumina, o va putea comanda prin intermediul telefonului, scrie Der Spiegel.

Autoritatile din Dorentrup au ajuns la concluzia ca reducerea orelor de functionare a luminilor de pe strazile orasului le poate aduce economii substantiale. Pentru ca majoritatea celor care se deplaseaza prin oras in timpul noptii isi folosesc masinile, au decis ca mentinerea iluminatului in timpul noptii este inutila.

Totusi, cei care au nevoie de lumina au la dispozitie un sistem special. "Am dezvoltat o retea prin care toti locuitorii orasului sunt inclusi intr-o baza de date. Daca unul din ei vrea sa lumineze o anumita zona a orasului, poate activa sistemul prin intermediul codului unic dat de primarie", spune Bernd Klemme, reperezentant al orasului.

Cand un locuitor vrea sa aprinda lumina, introduce un cod din sase cifre prin telefonul mobil, iar becurile de pe strada in care se afla vor fi activate. Lumina se stinge automat dupa 15 minute.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: