Tot ce trebuie sa stiti despre constatarea amiabila in caz de accident

Data publicarii: 23-06-2009 | Diverse

Soferii care fac accidente soldate doar cu daune materiale pot scapa, de la 1 iulie, de drumul la Politie, dar si de eventualele amenzi si puncte de penalizare, odata cu introducerea constatarii amiabile (in terminologia de specialitate constat).

Constatul este un formular pe care soferii implicati intr-un accident usor si care nu se afla sub influenta bauturilor alcoolice sau a drogurilor il vor putea completa pe loc cu datele accidentului, fara sa mai fie nevoiti sa anunte Politia. Noua metoda, care este optionala, fiind o alternativa la varianta traditionala, functioneaza deja in toate statele Uniunii Europene.

"Comisia de Supraveghere a Asigu­rarilor (CSA) a facut deja apel la companiile de asigurari pentru ca acestea sa le dea tuturor posesorilor de RCA cate un formular de constat amiabil", a declarat pentru Gandul Albin Biro, membru al CSA.

Vinovatia, stabilita de asiguratori

Noutatea este ca vinovatia va fi decisa de companiile de asigurari unde posesorii de automobile au polita RCA, si nu de catre Politie. Ambii soferi trebuie sa accepte solutionarea prin procedura de constatare amiabila.
"Exista posibilitatea ca cele doua opinii sa nu corespunda. Fiecare scrie ce crede si apoi se vor certa companiile de asigurari, pentru stabilirea vinovatului. Insa, daca una dintre parti nu este de acord cu semnarea acestui document, atunci constatarea accidentului va putea fi facuta numai de unitatea de politie pe raza careia s-a produs accidentul", a explicat Biro.

Formularul, care are doua pagini au­to­­­copiative, trebuie completat, prin­­tre altele, si cu datele celor care au fost martori la evenimentul rutier, pre­cum si cu o schita a accidentului. Repre­zentantii companiilor de asigurari ii avertizeaza pe automobilistii care vor recurge la constatul amiabil sa fie atenti.  "Pentru a evita anumite neplaceri, cel mai bine este sa se verifice permisul de con­ducere, cartea de identitate, talonul masinii, polita RCA ale celuilalt sofer, pentru a fi siguri ca acesta le-a com­pletat corect in formularul de constat amiabil, astfel incat asiguratorul sa intocmeasca in mod corect dosarul de dauna", avertizeaza la unison reprezentantii asiguratorilor.

Fiecare conducator auto isi pastreaza o pagina pe care va trebui sa o duca, in termen de 24 de ore la compania de asigurari care i-a eliberat polita RCA. "Formularul este la fel cu ceea ce se completa pana acum la Politie in caz de accident, doar ca de la 1 iulie se va completa pe capota masinii, daca aceasta nu este prea sifonata", mai spune Biro.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: