Intel va vinde procesoare pentru telefoanele mobile produse de Nokia

Data publicarii: 23-06-2009 | International

Intel Corp., cel mai mare producator mondial de cipuri, va vinde procesoare producatorului de telefoane mobile Nokia Oyj, marcand astfel un pas decisiv pentru Intel in industria telefoniei mobile, a spus o persoana apropiata situatiei, pentru Bloomberg.

Afacerea va fi anuntata marti im cadrul unei conferinte telefonice. Intel, ale carui microprocesoare sunt folosite pentru peste 80% din computerele personale produse in lume, incearca de aproximativ zece ani sa intre pe piata telefoanelor mobile.

Anand Chandrasekher, unul din oficialii Intel, conduce o divizie ce vinde un derivat al procesoarelor produse pentru computere. Cipul se numeste Atom si este destinat telefoanelor mobile, pentru accesarea internetului si a altor servicii IT de baza.

"Chiar daca vor obtine doar o mica parte din afacerea Nokia, tot este o mare afacere. Nokia este totusi cel mai mare producator mondial de telefoane mobile, din lume", a spus un analist.

Circa 1,21 miliarde telefoane mobile au fost vandute la nivel global in 2008, conform companiei americane ABI Research. Actiunile Intel s-u ieftinit cu 33 de centi, sau 2,1%, in sedinta de luni, la 15,68 dolari/titlu, pe piata Nasdaq. In 2009, acestea s-au scumpit cu 7%.

Nokia a raportat pentru primul trimestru cel mai mic profit din 1996, in contextul in care piata de profil se confrunta cu o scadere a cererii. Profitul net al companiei in primul trimestru a scazut la 122 milioane euro (160 milioane dolari), sau 3 centi/actiune, fata de 1,22 miliarde euro, sau 32 centi/actiune, in aceeasi perioada a anului trecut.

Compania, prezenta si in Romania, ale carei vanzari din 2008 acopera mai multe de o treime din vanzarile globale de telefoane mobile, s-a confruntat cu dificultati in segmentul telefoanelor de ultima generatie, in contextul in care modelele iPhone, produs de compania Apple, si BlackBerry, al grupului Research In Motion Ltd, au acaparat o cota importanta de piata.

Intel Corp. a raportat o scadere cu 55% a profitului net din primul trimestru al acestui an, din cauza scaderii cererii pentru computere.

Profitul net a scazut la 647 milioane dolari, sau 11 centi/actiune, de la 1,44 miliarde dolari, sau 25 de centi pe actiune, in primul trimestru din 2008. Intel mizeaza pe vanzari de 7,1 miliarde dolari in al doilea trimestru.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: