Angajatii stresati aduc angajatorilor mai multe daune decat grevele

Data publicarii: 25-06-2009 | HR/Cariere

In urma cu 30 de ani, in statele din Europa Occidentala, principala problema pentru companii erau grevele fara sfarsit. In zilele noastre locul lor este luat de o amenintare mai putin zgomotoasa, insa cu un efect cel putin la fel de mare: stresul angajatilor.

Cercetatorii britanici de la Warwick University au ajuns la concluzia ca, anual, companiile din Marea Britanie pierd 13,5 milioane zile lucratoare din cauza afectiunilor corelate cu stresul de la locul de munca. In comparatie, in anii '70, cand grevele atinsesera punctul maxim, zilele pierdute in demonstratii de strada nu depaseau 12,9 milioane.

Costurile asupra economiei sunt uriase, iar adancirea recesiunii le-ar putea amplifica cu un procent insemnat, atrag atentia cercetatorii. Multe organizatii vor incerca sa-si asigure supravietuirea prin cresterea productivitatii ceea ce va duce la marirea presiunii exercitate asupra angajatilor.

Un alt fenomen ingrijorator este pensionarea definitiva ca urmare a dobandirii unor dizabilitati mentale irecuperabile. In acest caz costurile cresc exponential, repercutandu-se negativ asupra intregului sistem economic.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: