Cum si unde putem gasi fericirea

Data publicarii: 25-06-2009 | Lifestyle

Cautarea fericirii este in firea lucrurilor si caracterizeaza esenta fiintei umane. Fie ca este un concept filosofic abordat hedonist sau profund metafizic, fie ca este un termen cu nuante morale, religioase, dar mai ales psihologice, fericirea este o trebuinta majora si un deziderat pentru fiecare dintre noi din cele mai vechi timpuri. Dar pentru cei care sufera din cauza stresului cotidian, lipsuri materiale sau boli cronice, fericirea este un deziderat foarte indepartat si foarte greu de realizat. Si totusi, o echipa de specialisti de la Universitatea din Tel Aviv si-a propus sa gaseasca asa-numita "gena a fericirii", pe care se pare o avem cu totii, indiferent de conditia fizica, sex, rasa, nivel de trai, sistem de valori si trasaturi de personalitate.

Profesorul Yoram Barak de la Scoala de Medicina Sackler din cadrul universitatii israeliene a declarat ca, pentru realizarea acestui proiect, va colabora cu Centrul Medical Chaim Sheba din Tel Hashomer, cel mai mare spital din Israel. Totodata, el a explicat cum se vor derula principalele faze ale demersului sau de cautarea a componentei genetice a starii de fericire, considerata responsabila in proportie de 50% pentru o atitudine pozitiva in viata. Intr-un raport detaliat publicat in revista Expert Review of Neurotherapeutics, Barak a precizat ca s-ar putea ca stiinta sa fie inca departe de a detecta cu certitudine formele de aparitie si manifestare a fericirii generice, dar un inceput bun ar fi sa incepem sa gandim pozitiv.

Pentru ponderea celorlalte 50 de procente in care fericirea nu este genetica exista intotdeauna... o contrapondere! - sustine profersul Barak -, si anume o serie de programe de psihologie pozitiva, cu numeroase tehnici si strategii de dezvoltare personala ce pot fi practicate in ateliere de lucru pentru orice categorie de persoane. El a exemplificat prin "exercitiile de fericire" in programe zilnice derulate in diverse clinice de specialitate. Conform statisticilor, acest tip de activitati, individuale si colective, cresc cu 30% capacitatea de a atinge un nivel satisfacator de fericire.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: