Sistemul bancar spaniol ajutat cu 90 de miliarde de euro

Data publicarii: 26-06-2009 | International

O injectie de capital de 90 miliarde euro destinata ajutarii sistemului financiar ar putea fi aprobata in aceasta saptamana de legislativul spaniol, scrie Times Online. Decizia este sustinuta atat de Guvern, cat si de Parlament.

Bancile care vor folosi banii pusi la dispozitie de guvern ar trebui sa fie deschise la posbile fuziuni sau achizitii, conform proiectului. Desi nu au fost expuse in aceeasi masura creditelor toxice care au afectat marile banci din SUA sau restul Europei, institutiile de imprumut spaniole au fost puternic afectate de prabusirea pietei de constructii.

Dupa aproape doua decenii de dezvoltare imobiliara intensiva, pe fondul careia bancile comerciale locale si-au atras majoritatea profiturilor, stagnarea constructiilor reprezinta o grea lovitura pentru majoritatea imprumutatorilor.

Fondul pus la dispozitie initial va fi de 9 miliarde euro, insa daca cererea va fi mare, se poate ajunge pana la injectarea a 90 miliarde euro. Decizia vine dupa ce agentia de rating Moody's a scazut calificativul a 30 de banci spaniole.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: