Ce masuri anticriza au luat companiile pe termen scurt

Data publicarii: 26-06-2009 | Afaceri

Reducerea costurilor, planurile de restructurare, concedierile, diminuarea veniturilor si externalizarea serviciilor de suport au fost primele masuri la care au apelat companiile in contextul economic actual, potrivit firmelor de consultanta in resurse umane.

Aproape 90% dintre companii au accelerat programele de reducere a costurilor, in timp ce mai mult de jumatate dintre acestea au demarat planurile de restructurare, ca raspuns la efectele crizei economice globale, potrivit unui studiu realizat la nivel global de firma de consultanta Ernst&Young.

O alta masura adoptata de companii a fost reducerea numarului de angajati, aproape 40% dintre firmele la nivel international au operat disponibilizari in ultimele sase luni. Diminuarea procentajului de crestere salariala si a platilor variabile pentru 2009, cu scopul de a reduce valoarea cheltuielilor, trimiterea angajatilor in somaj tehnic, disponibilizarile colective, precum si externalizarea serviciilor de suport - administrarea de personal, IT-ul, contabilitatea - sunt alte masuri pe care majoritatea companiilor le-au luat in calcul in prima parte a acestui an.

Pe piata locala, cele mai multe companii au anuntat ca vor sa inghete structura organizatorica sau sa reduca numarul de angajati pe parcursul acestui an, potrivit studiilor recente realizate pe piata locala.

George Butunoiu, specialist executive search, spune ca firmele de pe piata locala au trecut la inlocuirea personalului depasit profesional si la masuri drastice de reducere a costurilor, in timp ce, pentru a-si pastra jobul, angajatii au acceptat sa negocieze cu firmele o reducere temporara a salariilor. Cresterile salariale prognozate de companiile din Romania pentru acest an variaza intre 0-11%.

Cele mai mici procentaje de crestere au fost raportate de sectorul bancar si in productie, intre 0% si 6%, iar cele mai mari au fost raportate de companiile din FMCG (10-11%) si de firmele care activeaza in domeniul materialelor de constructii, 10%, potrivit datelor studiului salarial "Total Remuneration Survey 2009", realizat de compania de consultanta Mercer.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: