Oferta de creditare pentru Prima casa: Robor +0%

Data publicarii: 26-06-2009 | Finante-Banci

Una dintre bancile care a depus pana ieri-dimineata oferta pentru programul "Prima casa" nu a cerut marja de dobanda peste rata din piata monetara, a declarat ieri presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Saramet. In prezent, dobanda ROBOR la creditele pe trei luni este de 10,34%, iar EURIBOR pentru aceeasi perioada este de 1,206%.

Pana ieri dupa-amia­za, noua banci au de­pus oferte pentru pro­gramul "Prima casa" la Fondul Na­tio­nal de Garantare a Cre­ditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Valoarea ofer­te­lor se ridica la 600 de mili­oane de euro. Primele sapte banci sunt Banca Tran­sil­vania, Leumi Bank, BRD-GSG, ATE, Raiffeisen, Volksbank si Mille­nnium Bank. "Pe langa acestea, au mai existat discutii cu presedintii altor patru banci care urmeaza sa depuna ofertele astazi, ultima zi. Este vorba despre Alpha Bank, Banca Romaneasca, CEC si BCR. Din estimari vor mai veni alte 300-400 de milioane de euro", a spus Aurel Sara­met. Presedintele FNGCIMM a mai precizat ca, pana la sfar­situl ultimei zile de depunere a ofertelor, acestea vor fi cu aproximativ 10%-15% sub pla­fonul maxim de un miliard de euro. In cursul zilei de ieri, si Bancpost a depus oferta pen­tru program, cu un plafon de 50 de milioane de euro. De asemenea, Piraeus Bank vrea sa dea credite in limita unui plafon de 100 de milioane de euro, potrivit unor surse ban­care citate de Mediafax.

Pe de alta parte, potrivit premierului Emil Boc, 12 banci si-ar fi depus ofertele pentru "Prima casa", plafonul ajungand la 814 milioane de euro.

In 10-11 zile se poate lua un credit

Dintre cele sapte banci care au depus propunerile de finantare pana ieri-dimineata la ora 9.30, una singura a pro­pus o dobanda de ROBOR + 0%. Celelalte banci se situeaza cu putin sub pragul de EURIBOR plus maximum 4% la euro, res­pectiv ROBOR plus ma­ximum 2,5% pentru creditele in lei.  Marja include si nivelul total al comisioanelor perce­pute de finantator. Potrivit oficia­lului Fondului de garan­tare, ofer­tele de creditare in lei au fost mai putine spre deo­sebire de cele in moneda euro­peana. De altfel, la sfar­situl lunii martie doar 7,6% dintre cre­dite erau in lei, restul de 92,4% erau in valuta.

Persoanele care vor sa isi achizitioneze o locuinta cu "Prima casa" nu ar trebui sa astepte mai mult de 10-11 zile pen­tru a contracta un im­prumut, inclusiv cu inre­gis­trarea ipotecii. Documentatia care va fi depusa va fi cea soli­citata de fiecare banca in par­te. Programul va deveni ope­rational din a doua zi, dupa semnarea unui ordin co­mun intre Ministerul pentru IMM-uri si Ministerul Finantelor privind modul de gestionare si de plata. "Pe 9 iulie, dupa ce ordinul va fi semnat, noi suntem pregatiti operational sa incepem analiza dosarelor pe care solicitantii le vor de­pune la banci", a mai spus Saramet.

Comisioane de 0,42% suportate de client

Persoanele care vor lua cre­dit prin programul "Prima casa" vor plati un avans de 5% pen­tru o locuinta de ma­xi­mum 60.000 euro sau de 3.000 de euro plus diferenta din pretul de achizitie. Durata maxima a creditului este de 30 de ani, iar bancile nu vor per­cepe comision de ram­bur­sare anticipata. In cazul lo­cuintelor care sunt in diferite faze de constructie, ca si in al ce­lor care vor fi achizitionate off-plan, solicitantul va plati catre Fondul de garantare un comision de analiza de 0,15% pentru maximum 18 luni. Daca dezvoltatorul nu va termina constructia locuintei in acest timp, solicitantul va pierde finantarea, a explicat Aurel Saramet. In afara de acest comision, clientul va mai plati tot catre Fond un comision de administrare de 0,37%.

"Comisionul de ad­mi­nistrare este extrem de mic si nu ne acopera cheltuielile. In primul an vom inregistra pierderi pe care speram sa le acoperim din alte surse", a mai precizat Saramet.

Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: