Seful OCDE: sistemul de pensii din Italia este o bomba cu ceas

Data publicarii: 29-06-2009 | International

Sistemul de pensii al Italiei este o "bomba cu ceas", a declarat seful Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Angel Gurria, intr-un interviu publicat sambata, solicitand guvernului italian sa nu amane reformele, in ciuda riscurilor politice, informeaza Reuters.

"Cred ca acesta este momentul potrivit pentru a schimba sistemul. Este o bomba care va exploda mai devreme sau mai tarziu", a spus seful OCDE, pentru cotidianul italian Corriere della Sera.

In utimul timp a crescut presiunea asupra Italiei pentru a ridica varsta de pensionare, ca sa economiseasca bani pentru masuri anti-criza, investitii publice si protectia somerilor, in conditiile in care estimarile legate de evolutia economica s-au inrautatit, iar datoria publica si deficitul bugetar s-au agravat.

Economia Italiei se va contracta cu cel putin 5% in acest an, arata ultimele prognoze. OCDE estimeaza o scadere a economiei italiene cu 5,5%, o adancire a deficitului bugetar pana la 5,3% din produsul intern brut (PIB), cresterea datoriei publice pana la 120% din PIB in 2010 si majorarea ratei somajului la 10,2% anul viitor.

Guria a preferat sa nu comenteze declaratiile de vineri ale primului ministru Silvio Berlusconi, care cerea "sa taca din gura" celor ce anunta prognoze pesimiste, care, in opinia premierului italian, trag in jos increderea consumatorilor.

"Fiecare are o treaba de facut, iar a noastra este aceea de a face prognoze", a spus Gurria."Uneori sunt pozitive si alteori negative, nu depinde de starea de spirit, ci de realitate", a completat el.

OCDE cere Romei sa avanseze cu reformele, in ciuda recesiunii actuale. Berlusconi a declarat, insa, ca "intr-un moment de criza, nu pare potrivit sa se intervina in acest domeniu", iar guvernul sau, care vrea sa evite un conflict cu sindicatele, a ignorat o cerinta a Curtii Europene, de a egaliza varsta de pensionare pentru barbati si femei, ce se situeaza in prezent la 65, respectiv 60 de ani. "Nu e nicio graba", a spus ministrul italian al muncii, Maurizio Sacconi.

Gurria a admis ca niciun guvern nu ar dori sa intervina in acest sector, de teama sa nu piarda sprijinul popular, iar Italia nu este o exceptie. "Insa oamenii sunt inteligenti si vor intelege: este mai bine sa sacrifici ceva decat sa risti falimentul", a subliniat seful OCDE.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: