Previziuni pesimiste pentru economia Romaniei

Data publicarii: 29-06-2009 | Economie

Managerii societatilor comerciale chestionati de Institutul National de Statistica nu sunt foarte optimisti in ceea ce priveste evolutia principalelor sectoare economice in urmatoarele luni.

Industrie prelucratoare - Tendinta de scadere moderata  a activitatii

In cadrul anchetei de conjunctura din luna iunie 2009, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -10%).

In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza o scadere, soldul conjunctural fiind de -21% pe total industrie prelucratoare (-25% la intreprinderile cu pana la 50 salariati). Pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total: metalurgie; fabricarea substantelor si a produselor chimice si fabricarea de mobila; fabricarea de masini, utilaje si echipamente (solduri conjuncturale -70%, -39% si respectiv -38%).

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza, in continuare, o tendinta de stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural 1%).

Constructii - Tendinta de scadere moderata a activitatii

Potrivit estimarilor din luna iunie 2009, in activitatea de constructii se va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, o tendinta de scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -6%)  si o scadere moderata a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -10%).

De asemenea, se prognozeaza  o reducere moderata a numarului de salariati, atat pe total (sold conjunctural  -14%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural -2%).

Integral in Capital

Ultimele stiri pe BankNews.ro: