Prima Casa - finantare la max!

Data publicarii: 29-06-2009 | Finante-Banci

Cu toate ca bancile au supralicitat plafonul de un miliard de euro pentru programul "Prima Casa", ceea ce dovedeste ca sunt foarte interesate sa acorde credite asigurate de stat, cand vine vorba de castiguri se pare ca acestea au ajuns la o intelegere pentru a profita la maximum. Cele mai mici dobanzi la creditele in euro sunt de 5%, in timp ce la lei ajung la 12% pe an, mai mari decat la imprumuturile standard.

Un numar de 20 de banci s-au aratat dispuse sa acorde credite ipotecare garantate de stat, prin programul "Prima Casa", in valoare de 1,461 miliarde de euro, spune Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare prin care se va derula programul.

Plafonul maxim al fondurilor aprobat de stat este de numai un miliard de euro, asa incat ofertele bancilor vor fi ajustate ponderat. Interesul mare al institutiilor de creditare pentru acest program este datorat garantiei de maximum 60.000 de euro pe care statul o plateste bancilor, in termen de cel mult 15 zile din momentul in care beneficiarul imprumutului nu-si mai poate plati rata.

Bancherii se asteapta ca rata vechilor credite neperformante sa creasca substantial in acest an, iar executarea garantiilor se realizeaza cu dificultate, din cauza scaderii semnificative a valorii activelor si a veniturilor, ceea ce provoaca pierderi bancilor. Astfel incat garantia statului se dovedeste o gura de oxigen pentru activitatea de creditare. in acelasi timp, bancile vor putea acorda credite cu profituri aproape de cele maxime prevazute de lege: 4% la imprumuturile in euro, la care se adauga indicele mediu al pietei interbancare cu care bancile se pot finanta - EURIBOR la 3 luni (in jur de 1,2%) si 2,5% la creditele in lei, plus indicele ROBOR la 3 luni (10,3%).

Dobanda in lei, mai mare decat la creditele standard

Saramet spune ca cea mai mica dobanda oferita este mai jos cu doar 0,15 puncte procentuale la creditele in euro si 0,6 la cele in lei, ceea ce inseamna ca cea mai avantajoasa dobanda in euro va fi in jur de 5%, iar cea in lei de aproximativ 12%, un nivel mai ridicat decat la creditele fara garantia statului. Creditele ipotecare standard oferite de banci au avut, in martie, o dobanda efectiva (care include comisioanele) de 11,07% in lei, in conditiile in care dobanda de pe piata interbancara (ROBOR) urcase la 15% din cauza crizei de lichiditati. Creditele ipotecare in euro se acordau la un randament de 9,37% in martie, fata de 7,66% in iunie 2008.

Saramet a tinut sa precizeze ca bancile nu au voie sa perceapa alte comisioane in afara de marja maxima impusa de lege, cu exceptia comisionului anual datorat Fondului de Garantare, de 0,37%. "Am primit diverse structuri de preturi, cu diverse comisioane lunare, insa tin sa subliniez ca, potrivit legii, dobanda include toate comisioanele percepute de banca, inclusiv cel de acordare a creditului. Daca facem un calcul al costului total, vedem ca ofertele sunt destul de asemanatoare, apropiate de limita maxima", adauga Saramet. Se observa ca dobanzile in euro sunt cu aproape jumatate mai mici decat cele standard. Cu toate acestea, trebuie avut in vedere ca indicele dobanzilor in euro se afla la cele mai mici niveluri din istorie, existand riscul ca acesta sa creasca in viitor, in timp ce dobanzile in lei vor urma o tendinta descrescatoare in urmatorii ani, conform planului de aderare la moneda unica europeana.

De cand vom putea sa obtinem un credit garantat de stat? Bancherii spun ca acest lucru s-ar putea intampla in jurul datei de 15 iulie. Pana in 9 iulie urmeaza sa fie semnate acordurile de colaborare cu Fondul de Garantare, iar intre timp este nevoie si de aducerea normelor bancare in acord cu noul produs de creditare. "Depinde si de BNR, daca banca centrala va emite o reglementare generala sau daca va fi nevoie doar de aprobarea unui produs special de creditare, fara avans, fata de minimum 15% pana acum", spune Gabriela Nistor, reprezentanta Bancii Transilvania. Pentru obtinerea unui credit garantat de stat este nevoie de un avans de minimum 5%.

Integral in Saptamana Financiara

Ultimele stiri pe BankNews.ro: