Cele mai spectaculoase miscari in topul bancilor pe 2008

Data publicarii: 01-07-2009 | Finante-Banci

Volksbank, Banca Transilvania, Alpha Bank si Bancpost sunt institutiile de credit care au inregistrat, in 2008, cele mai spectaculoase miscari in topul realizat in functie de valoarea activelor.

Potrivit raportului anual al Bancii Nationale a Romaniei, Volksbank a devenit cel de-al treilea jucator din sistem, cu un volum total al activelor de 5,8 mld. euro, desi in 2007 detinea pozitia a opta in clasament.

Alpha Bank a urcat de pe locul al saptelea pe al cincilea, in timp ce Banca Transilvania si Bancpost au coborat, fiecare, cate trei pozitii. "In 2008 am scazut, pentru ca am franat destul de mult activitatea de creditare in cel de-al treilea trimestru al anului. insa am inteles ca, la finele primului trimestru din 2009, Banca Transilvania se afla pe locul al cincilea in topul bancilor in functie de active, deci scaderea din 2008 nu este concludenta. Aceste fluctuatii apar tot timpul, important este cum trecem prin aceasta perioada de criza. De altfel, pentru noi, prioritatea nu o reprezinta pozitia in top, ci doar rezultatele de la finele anului 2009", a declarat pentru Business Standard directorul general al Bancii Transilvania, Robert Rekkers.

Cele mai semnificative cresteri de active au inregistrat bancile de dimensiuni mai mici si relativ nou-intrate pe piata. Astfel, Millennium Bank a inchis 2008 cu active totale de 326 mil. euro (1,2 mld. lei), nivel in crestere cu 279% fata de anul precedent, cand valoarea acestora se situa la 86 mil. euro.

BCR, cel mai mare jucator din sistemul bancar local, a pierdut din cota de piata, care s-a diminuat de la 24% in 2007 la 20,3% in 2008. Anul trecut, activele bancii controlate de grupul austriac Erste au urcat cu numai 7%, pana la 17,4 mld. euro (63,9 mld. lei).

Potrivit raportului BNR, la finele anului trecut, principalii indicatori de profitabilitate a sistemului bancar inregistrau niveluri superioare celor de la sfarsitul lui 2007. Astfel, rata rentabilitatii economice (ROA) a atins 1,56%, iar rata rentabilitatii financiare (ROE) - 17,04%. "Contributii majore la aceasta evolutie au revenit, pe de o parte, vanzarii cotei de participatie detinute de patru banci la capitalul unei societati de asigurari si, pe de alta parte, expansiunii veniturilor nete din dobanzi", se precizeaza in raportul bancii centrale. Veniturile nete din dobanzi au reprezentat, in medie, 46,2% din veniturile operationale ale bancilor si au constituit, la fel si in 2007, principala componenta a acestora.

"Dobanzile aferente creditelor acordate clientelei financiare si nefinanciare au reprezentat, in medie, 87,1% din totalul veniturilor din dobanzi. Dupa varful inregistrat de acest indicator la sfarsitul lunii iunie 2008, datorita dinamicii inca rapide a creditarii, ponderea acestuia s-a redus in ultimul trimestru cu 1,5 puncte procentuale fata de medie, pe fondul scaderii veniturilor din tranzactii comerciale, in contextul cresterii restrictivitatii in acordarea creditelor pentru toate tipurile de debitori si, in special, pentru gospodariile populatiei", explica banca centrala in raportul anual al stabilitatii financiare.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: